Силвия Василева и Христина Котларска демонстрират бон тон по време на хранене

0
574

В студиото на Без формат“ по ТВ Хасково гостува Силвия Василева. Неин съпруг е  Николай Василев – бивш вицепремиер и министър на икономиката

Силвия Василева и Христина Котларска

От 10 години Силвия се занимава с политически и бизнес протокол, работи като бизнес коуч.

Силвия Василева обяснява, че първото впечатление е изключително важно. Без значение дали става дума за света на бизнеса, политиката или в обикновения живот.

Етикетът и протоколът са изключително важни. Това са определени правила на поведение, които трябва да следваме. Ако не следваме тези правила, създаваме неприятно впечатление у човека срещу нас. Без значение дали той е наш гост, бизнес или политически партньор. Когато хората срещу нас се чувстват комфортно, това ни позволява да постигаме успехи. В крайна сметка успехът е най-важното нещо.

Доброто впечатление се прави в продължение само на няколко секунди.



Учени от Университета в Принстън са направили проучване в тази насока. Според резултатите, първото добро впечатление за човек, който влиза в зала е свързано с начина, по който отваря вратата и си подава ръката. С начина, по който се усмихва.

Бизнес вечерите биват няколко вида. Единият вид е седяща бизнес вечеря. В подходящо заведение на маса със съответните прибори и храна. Докато хората се хранят те разговарят за бизнес и не само.

Матрицата на поведение е следната. Домакинът на вечерята посреща госта или гостите. Подават си ръка, представят се и сядат на масата. Разговорът започва с т.нар. „смол ток“ (small talk). Разговаря се непринудено за нещо неутрално като времето например.

Има забранени теми. Една от тях е религията. Има чувствителни хора на тази тема.

Друга тема е сексуалната ориентация, особено джендър въпросите. По време на самото хранене е строго забранено да се говори за диети. В никакъв случай не се говори за нашите лични проблеми.

По време на самото хранене се спазват строги правила. В никакъв случай не трябва да се слагат лактите на масата. Във видеото Силвия Василева прави демонстрация.

Първо се поставя салфетката върху коленете. Тя може да бъде от плат или от хартия. В някои ресторанти сервитьорът изпълнява тази функция.

Самата вечеря започва, след като домакинът пожелае „Добър апетит!“.

Ако е сервирано предястие, храненето започва с приборите най-външно от чиниите.

Изгледайте лично видеото с направените полезни демонстрации от Силвия Василева. Тези съвети са важни и изключително полезни, дори и да не ви се налага да участвате в бизнес или в политически вечери.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.