Проф. Костов: От ендометриоза страда всяка десета жена

0
554

Проф. Костов гостува в предаването „Пулс“ на Канал 3. Заедно с водещата Гергана Добрева обсъждат заболяването ендометриоза

Проф. Костов

Проф. Иван Костов е специалист по акушерство и гинекология, директор на софийския „Майчин дом“.

Ендометриозата е диагноза, която засяга всяка десета жена в репродуктивна възраст.

Тя е третата причина за безплодие при жените.

Заболяването засяга тъканта на лигавицата на матката. Заболяването се разделя на две групи – генитална и естрагенитална. Може да бъде вътрешна и външна. Образува се в малкия таз или в корема на жената.



По време на нормален цикъл тъкан от матката отпада и се изхвърля навън. Когато жената страда от ендометриоза, тъканта се намира извън матката и често пъти е полепнала по други съседни органи. По време на цикъл тя не се изхвърля вън, а остава вътре в тялото и полепва по органите. По този начин се образуват сраствания на органи или кисти.

Но това не са единствените негативни последствия от ендометриозата. По-страшното е, че причинява безплодие при жените – стерилитет.

Добрата новина е, че съвременната медицина използва свръхмодерни апарати, които откриват и това заболяване в ранен стадий. Такива са ехографите, лапароскопските уреди, ултразвук и видеозон.

Ако жена страда от ендометриоза и има дъщеря, дъщерята трябва да се подложи на изследвания. Заболяването се предава и по наследство.

Много често заболяването протича без външни симптоми. Но в останалите случаи има симптоми, които насочват към тази патология.

Например силно болезнен цикъл. Понякога болката е нечовешка до припадък. Тези жени може да бъдат неработоспособни в продължение на 7 до 10 дни в месеца.

Други симптоми са болка по време на полов акт. Болка в пикочния мехур.

Ако няма болки, откриването на заболяването става случайно по време на профилактичен преглед. Най-честото проявление са т.нар. шоколадови кисти.

Това са кисти на яйчниците. Наричат ги шоколадови, защото са пълни с тъмно вещество, което на цвят и консистенция прилича на течен шоколад. Това вещество всъщност е стара кръв.  Поради неправилното разположение на лигавицата на матката тази кръв не е могла да изтича вън и е останала в тялото.

Още изключително полезни факти за методите на лечение ще научите от проф. Костов от видеото долу.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.