Исторически момент: Подводница „Слава“ направи своето последно плаване

0
558

Специална морска операция се проведе днес във водите на Черно море за спасяване на подводница „Слава“

Така беше придвижена  подводница „Слава“ от базата на ВМС до Белославското езеро

Последната подводница на българския морски флот ще бъде спасена и няма да бъде превърната на скраб.

Решението е взето от фондация „Белославско стъкло“. Подводница „Слава“ ще бъде превърната в музей във Варненското – Белославското езеро.

В днешната високорискова операция участваха 7 спомагателни съда и водолази. 3 граждански и 3 военни катера, заедно с една лодка се включиха в предвижването на „Слава“ през канала до Варненското езеро.

Подводницата тежи 1300 тона и е с дължина 76 метра. Предвижването се извърши с най-модерният влекач в  България. Разстоянието, което измина е 30 км.



Уникалната операция започна рано сутринта и участие взеха служители на ВМС.

Преди да бъде предприето реалното отплаване на подводницата, са били направени редица проучвания и компютърни симулации.

Жителите на Варна много добре знаеха за състоянието на подводница „Слава“, но извън морската столица нямахме представа за нея.

Миналата година Мартин Карбовски направи предаване за изчезващите професии. Една от тях е тази на подводничарите. От ефира на БТВ в цялата страна разбрахме, че тази подводница е закотвена в базата на ВМС, а ръждата е обхванала цялата й железария. Герой на Карбовски беше капитан първи ранг Тодор Богданов. Интервю с него е заснето на второто видео.

Капитан първи ранг Тодор Богданов е последният командир на подводница „Слава“. А преди него капитан първи ранг Камен Кукуров, който в момента е началник на щаба на ВМС.

Подводница „Слава“ прекратява своята служба във ВМС  през ноември 2011 г. Проводена е официална церемония, на която е свален нейният флаг и батерията й.

Цели 8 години подводницата бездействаше, но ето, че отново ще бъде върната към нов живот под формата на музей.

Както днес каза капитан първи ранг Камен Кукуров, това е едно изключително родолюбиво начинание. Не пропускайте първото видео.

*****

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.