Проф. Балев дава полезна информация за остеопорозата

0
765

Проф. Балев гостува в ТВ „Черно море“ в предаването „Да бъдем здрави с д-р Иванов“. Разговорът е за остеопорозата

Рентгенологът проф. Боян Балев говори за остеопорозата в предаването „Да бъдем здрави с д-р Иванов“

Проф. Боян Балев е рентгенолог, началник на Клиниката и на Катедрата по образна диагностика при УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

Лечението на остеопорозата е комплексно. В него вземат участие специалисти рентгенолози, ендокринолози и диетолози.

Същинското диагностициране на остеопорозата са извършва от рентгенолозите. Затова тяхната роля е толкова съществена.

През последните години диагностиката се извършва с всички модерни апарати – томографи. Но най-прецизни остават рентгеновите апарати. Защото калцият притежава способност да поглъща рентгеновите лъчи. Затова на снимките най-ясно се вижда дали има загуба на калций от костите и каква е нейната степен.



Съвременните апарати позволяват да се изследва плътността на външните стени на костите и плътността им във вътрешността.

Най-засегнати от появата на остеопороза са жените в периода около настъпване на менопауза до края за живота.

Някои от причините за развитие на остеопороза са тютюнопушенето, прием на алкохол и бедни на витамини храни. Особено храни без витамин D. Той се съдържа в морските и океански риби, в рибеното масло, в жълтъка на яйцата, в черния дроб. Както и приема през кожата от слънцето.

В по-леките форми при остеопороза намалява плътността на костите. Но няма рискове за здравето на пациентките. При напреднала форма на остеопороза стените на костите толкова много изтъняват, че се получават фрактури – счупвания. Или пък вклиняване на кост в кост. Това също е тежко и опасно състояние, придружено с огромни болки.

С течение на възрастта ръстът на жените става по-малък. Причината е в слягане на прешлените на гръбначния стълб. Бабите стават със сантиметри по-ниски от времето, когато са били млади.

Най-често засегнати са костите на гръбначния стълб и шийките на тазобедрените кости.

Още изключително полезни факти и важни съвети ще научите от видеото долу от въпросите на д-р Иванов и от отговорите на проф. Балев.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.