Така се отглежда юка в домашни условия

0
543

Размножаването на юка в домашни условия става чрез стъблени резници

 

юка
Размножаването на юка в домашни условия става чрез стъблени резници

За съжаление повечето хора, които отглеждат юка в домашни условия, сякаш не са наясно как точно трябва да се случва това.

В следващите редове ще ви разкрием съветите на специалистите по отношение на отглеждането на юка в домашни условия.

Така например подходящата температура за юката е между 18 и 24 градуса, а през зимата температурата в помещението не трябва да пада под 10 градуса. От пролетта до есента се полива редовно като е от изключителна важност да не допускате задържане на вода. През зимата пък почвата трябва да е съвсем леко влажна.

През пролетта и лятото, е необходимо да я подхранвате всяка седмица, докато през зимата това не е нужно. Почвата, която е най-подходяща за отглеждане на юка в домашни условия, е глинено-хумусна, песъклива, която да пропуска добре водата. Растението би се развивало също толкова добре и в готови смески. Най-добрата комбинация за отглеждане на юка в домашни условия е пръст, торф и пясък в съотношение 1:1:1.



Бихте могли да задсадите няколко резници в една саксия

Растението обича нормалната влажност на въздуха. Много е важно да избърсвате редовно листата му от прах.
Юката е светлолюбива и понася добре слънчевото огряване. Няма да е грешка, ако през лятото я изнесете на балкона или пък на двора. Предпочита нормалната стайна температура като е добре през зимния сезон да й осигурите температура в порядъка между 10 и 15 градуса.

Ако решите да размножавате домашната юка, е добре да знаете, че това става посредством стъблени резници. След като отрежете стъбълцето, го оставете няколко часа да засъхне мястото на отрязването и едва след това го засадете в саксия. Много е важно да му осигурите топло място с висока влажност на въздуха. От едно дълго стъбло можете да направите няколко резника.

За правилното му отглеждане, би било добре да се спрете на глинени съдове, вместо на пластмасови такива. Пресаждането на растението трябва да се извършва на всеки две-три години.

Бихте могли да засадите няколко резника в една саксия, но е много важно да спазите правилото те да са с различна височина. Това се прави не заради друго, а за да не се виждат оголените стъбла, което няма да е никак красива гледка, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.