Специалистите съветват да добавите тези видове гъби към менюто си. Ето защо!

0
363

Оказват изключително благоприятно влияние на имунната система

 

гъби
Оказват изключително благоприятно влияние на имунната система

Никак не е случайна причината, поради която специалистите по здравословно хранене съветват задължително да добавите тези видове гъби към менюто си.

Оказва се, че три вида гъби – рейши, шийтаке и майтаке, са от огромна важност за здравето. Те засилват имунната система, предизвиквайки реакция на белите кръвни телца, отбелязва на страниците си изданието „Дейли мейл“.

Учените от университета Грифин в Австралия, са избрали точно тези три вида гъби, които лесно могат да бъдат открити в търговската мрежа. Истината е, че те съдържат глюкани – вид въглехидрати, които са характерни за клетъчните стени на гъбите. Те се съдържат и в други храни като овесените ядки например.

Предвид фактът, че организмът не произвежда този вид въглехидрати, организмът ги приема като чужди. Именно това стимулира защитната му реакция срещу различни видове патогени.
Всеизвестен факт е, че бетаглюканите понижават нивата на лошия холестерол, а това на свой ред понижава значително риска от появата на сърдечносъдови заболявания, от които страдат все повече хора в световен мащаб.



Тези гъби действат изключително благотворно на организма

Според други данни, те регулират и нивата на кръвната захар, и стимулират имунната система. По време на проведеното изследване, екипът от учени, са смлели заедно трите вида гъби. Те са изследвали ефекта от сместа от тях върху човешките кръвни клетки. Изследванията са били проведени в лабораторни условия.

Резултатите сочат, че тази смес от трите вида гъби, действа повече от вълшебно. Факт е, че стимулира макрофажиге – вид бели кръвни клетки, които са натоварени със задачата да откриват и унищожават бактерии, както и други вредни организми, попаднали в тялото ни.

Освен това не трябва да се подценява и фактът, че макрофагите освобождават цитокини, които са от огромно значение за комуникацията между клетките в рамките на имунната реакция. Полезните им свойства далеч не се изчерпват дотук, защото те стимулират движението на клетките като ги насочват към мястото, на което е възникнало възпаление или някакъв друг проблем.

По време на проведеното изследване, екипът от учени са наблюдавали значително увеличение на цитокините. Това на свой ред сочи, че гъбите са действали като доста силен стимулант на имунната система, което изобщо не е за пренебрегване.

Не е известно дали при консумация на трите вида гъби поотделно, организмът може да извлече същия ефект. Според Броуди Малард от екипа изследователи обаче, такава имунна реакция може да се случи в червата, пише vesti.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.