Скръбна вест: Феноменалната Стоянка Мутафова ни напусна преди малко

0
429

Господ прибра душата на Стоянка Мутафова на велик празник. Отиде си най-дълголетната и неизчерпаема българска актриса

Стоянка Мутафова ни напусна на Никулден

Земните дни на Госпожа Стихийно бедствие приключиха на 97-годишна възраст.

Стоянка Мутафова беше на сцената до скоро. След като получи криза, беше оперирана, а нейната жлъчка отстранена.

Преди дни лекарите съобщиха, че актрисата се възстановява и състоянието й се подобрява.

Тази нощ е получила криза и сутринта около 06:20 часа Стоянка се пресели във вечността.



Каквото и да кажем за Стоянка Мутафова ще бъде малко. Родена да бъде актриса, родена да прави интелигентен и качествен хумор. Родена да твори и да прави качествено изкуство.

Нейната дъщеря Мария много пъти е казвала в интервюта, че сцената действа на нейната майка като катализатор. Може да е имала здравословен или емоционален проблем. Но щом стъпи на сцената тя става друг човек. Сякаш някой влива енергия в тялото и Стоянка се превръща в една нестихваща фурия.

Родена на 2 февруари 1922 г. в София. Нейният баща Константин Мутафов бил драматург в Народния театър „Иван Вазов“. Той е роден в Русе, където малката Стоянка често пъти е гостувала на роднините си.

През 1941 г. Стоянка завършва Първа софийска девическа гимназия. Следва „Класическа филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Завършва  Държавната театрална школа при Народния театър „Иван Вазов“ в София в предиида 1946 – 1947 г. Заминава за Прага, където учи в Театралния отдел при Академията за изкуства. Две години  работи в театър в град Прага. От 1949 до 1956 г. е щатна актриса в Народния театър в София.

Стоянка Мутафова е сред основателите на Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов“ в София. Играе на неговата сцена от 1956 до 1991 г. От 1991 г. работи и в Драматичен театър „Адриана Будевска“ в гр. Бургас.

Стоянка Мутафова реализира огромно творчество в киното и в театъра. Участвала е в повече от 90 постановки.

Тя принадлежи към славното поколение незабравими български актьори, с които израснаха няколко поколения българи. Нейни сценични партньори през годините са Георги Калоянчев, Константин Коцев, Татяна Лолова, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова, Никола Анастасов, Славчо Пеев и много други.

Стоянка Мутафова успя да предаде част от своя богат опит на младото поколение актьори. Незабравимо е участието й в култовия сериал „Столичани в повече„.

Стоянка казваше, че тя и нейните колеги поднасят на българския зрител интелигентен и премерен хумор, който напълно отговаря на нашата действителност. Там нейни партньори са все още младите актьори Ненчо Илчев, Руслан Мъйнов, Васил Драганов, Ева Тепавичарова, Любо Нейков. Както и по-зрелите им колеги Силвия Лулчева, Албена Павлова, Кръстьо Лафазанов, Христо Гърбов и други.

През 2016 г. на 94-годишна възраст Стоянка  осъществи мащабно световно турне. Тя гостува в САЩ, в Канада, в Германия, в Нидерландия, в Швейцария и във Великобритания.

Стоянка Мутафова е кандидат за Световен рекорд на Гинес в категория „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.