Доц. Иванова с полезни препоръки за полезните храни и за здравословното хранене

0
574

Най-големият проблем пред хората днес е как да се храним рационално

Доц. Иванова говори за здравословното хранене

Т.е. посредством храната как да си осигурим здраве и дълголетие.

Точно с тези въпроси ни запознава доц. Иванова.

В поредицата „Да бъдем здрави с д-р Иванов“ на ТВ „Черно море“ гостува  доц. Ирина Иванова. Доц. Иванова е гастроентеролог и работи в Клиниката по хепатогастроентерология в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна

Основните компоненти на храната са белтъци, мазнини, въглехидрати, минерали и витамини. Всеки човек трябва да си ги набави по такъв начин, че да бъде здрав и да поддържа подходящо тегло.



През зимата пресните плодове от градините се изчерпват. Но за сметка на това ние можем да консумираме изсушени плодове. Това са сливи, ябълки, круши, смокини, кайсии. Приемът им става директно или под формата на ошаф – сварени с вода, докато набъбнат и пуснат сок. Приличат на компот.

Приемът на ядки също е важен. Орехи, лешници, бадеми. Те не трябва да бъдат печени, а сурови.

Според универсалните препоръки за хранене е важно риба да се яде два-три пъти седмично. А месото да се поднася за празници.

Киселото зеле и туршиите са полезни, защото зеленчуците се съхраняват посредством естествена ферментация. Затова те се превръщат в естествен пробиотик. Подпомагат да се развиват полезните бактерии в червата, които са важни за усвояването на полезните вещества от храната. Но при туршиите най-големият проблем е високото ниво на сол – натриев хлорид.

Приемът на повече от допустимата сол дневно (6 грама) довежда до натоварване на сърдечно-съдовата система. Обострят се заболявания като хипертония.

Консумацията на туршии в България се съчетава и с прием на алкохол. Чието количество никога не остава само по 50 грама. Продължителният прием на алкохол уврежда черния дроб.

Постите са много хубава традиция. Техният смисъл е да се получи изчистване от лоши мисли и човек да постигне душевен баланс със самия себе си и със своите близки. Постите се правят периодично. За определен период спира приемът на животински храни и месо. Постите не са диета, нито време за детокс.

Пости не трябва да спазват на първо място бременните жени. Децата до 5 години не трябва да постят.

Не пропускайте видеото долу. Лично от доц. Иванова ще научите още изключително полезна информация, която е важна за вашето здраве.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.