Тези витаминни дефицити се проявяват върху кожата ви. Ето на какво се дължат различните кожни проблеми (I част)

0
397

Много е важно да си осигурите балансиран хранителен режим

 

витаминни дефицити
Много е важно да си осигурите балансиран хранителен режим

Може би сте чували многократно твърдението, че човешкият организъм е добре смазана система. В този ред на мисли, трябва да знаете, че някои витаминни дефицити се проявяват върху кожата.

В следващите редове ще ви научим кои витаминни дефицити по какъв начин влияят на кожата ви. Едва ли ще се изненадате от факта, че за да изглежда кожата ви перфектно, е нужно да се грижите добре за цялостното си здравословно състояние. Казано с други думи, кожата се нуждае от вътрешно подхранване.

Ако хранителният ви режим е неправилен и води до определен дефицит на витамини, то това непременно ще се отрази негативно върху състоянието на кожата ви.

Ето какво влияние оказват различните витаминни дефицити върху кожата ви:



Недостиг на витамин А
Този витамин е мастноразтворим и е натоварен с отговорността да поддържа в добро състояние кожата, зъбите, лигавиците, меките и скелетните тъкани.
Ако организмът ви страда от дефицит на витамин А, това може да доведе до сухи и напукани устни, както и суха кожа.
Препоръчителният дневен прием за представителките на нежния пол е 700 mcg, а за мъжете – 900 mcg.
Сред основните натурални източници на този витамин са сиренето, яйцата, месото, черния дроб, бъбреците, сметаната, риба Треска, както и палмовото масло. Каротеноидите са цветни пигменти с антиоксиданти, намиращи се в плодовете и зеленчуците.

Обърнете им сериозно внимание, защото не са шега работа

Недостиг на витамин В2
Рибофлавинът, известен още като витамин В2 играе огромна роля в поддържането на здрава кожа и на добро зрение. Той е един от главните участници, превръщащи храната в енергия. Недостигът на този витамин може да доведе до зачервявания и напуквания в ъглите на устните или по езика, както и до кожни обриви. Не е изключено недостигът му да се прояви под формата на зачервяване на роговицата, възпалени клепачи и дори косопад.
Референтната дневна доза е 1.3 mg за дамите и 1.9 mg за представителите на силния пол.
Натурални източници на витамин В2 са мляко, извара, зелени листни зеленчуци, черен дроб, бъбреци, месо, яйчен белтък и др.

Недостиг на витамин В6
Той е от изключителна важност за оптималното здраве на вашата кожа. Недостигът му може да се изяви под формата на обриви, причиняващи сърбеж, язви в ъглите на устните, както и лющене на кожата.
Дневната доза витамин В6, която трябва да приемат хората между 19 и 50-годишна възраст, е 1.3 mg. Дамите над 51 години, трябва да приемат по 1.5 mg дневно, а мъжете над тази възраст – по 1.7 mg дневно.
Богати източници на този витамин, са рибата, яйцата, птиците и нишестените продукти като картофите например, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.