Проф. Балабанова говори за новите тенденции в дерматологията през 2020 г.

0
635

Проф. Мария Балабанова е началник на Отделението по дерматохистопатология в Александровска болница. Тя гостува в предаването „Пулс“ на Канал 3

Проф. Балабанова за новостите в дерматологията

За най-новите тенденции в дерматологията през 2020 г. проф. Балабанова разговаря с водещата Гергана Добрева.

Естетическата дерматология има за цел да постигне няколко важни аспекта.
На първо място е характерната уникалност на всеки човек. На второ място е хармонията на лицето като бъдат запазени анатомичните параметри и пропорции.

В този случай възрастта на пациентите е разделена на периоди от по 10 години. Над 30, над 40, над 50 и повече години.

Лицето на пациента е разделено на 3 зони – долна, средна и горна. Тези алгоритми са изработени на световно ниво и са изключително важни за дерматолозите.



В докладите и презентациите, които са били представена на световния форум се казва, че естетическата дерматология трябва да прави малки промени, които да водят до големи резултати.

За разлика световните тенденции, в България все още се работи по шаблон. Едни и същи ботокси по челото, които причиняват застинали мимики в очите. Едни и също големи устни, които правят лицата еднакви.

За съжаление подобни модни модели се въртят в социалните мрежи и младите искат да подражават. Тук е ролята на специалистите, обяснява проф. Балабанова. Когато пациент дойде за корекция, първо трябва да се проведе разговор с него. Дали тези корекции, които желае биха му подхождали или не.
Трябва да има образователни програми по медиите и да се представят добрите примери.

На световния форум специалистите съвсем откровено са коментирали своите грешки. Най-честите такива са появата на възли, изкривяване на симетрията. Всички са стигнали до извода, че на пациентите не може да се предложи само една процедура, която би била достатъчна. Налагат са няколко процедури. Но тези факти трябва да бъдат обсъдени с пациента на достъпен език.

Жена дерматолог от САЩ споделила следния случай. Нейна клиентка била подложена на процедура за премахване на целулит и стрии преди 10 години. Приложеният метод не дал точно онзи желан резултат, който клиентката желаела.

След години се върнала отново. Тогава жената специалист приложила комбинация от няколко метода. Всеки от тях сам по себе си не давал добър резултат, но събрани заедно показали видими ефекти.

Друго изключително важно нещо е познаването на анатомията. Човек, който не познава отлично анатомията и зависимостите в човешкото тяло не трябва да пристъпва към прилагане на никакви процедури. Било за ботокс, лифтинг и други. У нас с такива сложни интервенции се занимават козметици. А това не е редно.

Проф. Балабанова казва, че някои от българските козметици са завършили медицинския колеж „Йорданка Филаретова“. Там в продължение на 3 години изучават редица дисциплини. Излизат изключително добре подготвени и в своята работа показват изключителна отговорност.

Тенденциите на 2020 г. се отнасят първо към минимализиране на процедурите и интервенциите. Малко, но прецизно. На точното място с точния продукт и в точното количество. С използването само на проверени и лицензирани препарати.

Предмет на дерматологията вече не е само лицето. Обръща се внимание на кожата шията, на деколтето, на ръцете и на коленете.

Особено внимание се обръща на превенцията. Как да бъде предотвратено и забавено стареенето. Според вида кожа и генетичното предразположение към стареене превенцията започва в различно време. При някои пациенти на 30, а при други на 40 години. В началото не са поставят филъри и ботокси. Правят се пилинги, мезотерапия, масажи и други.

Още изключително интересни и полезни факти ще научите от видеото долу.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.