Онколозите алармират: Тези често пренебрегвани признаци, са симптом на онкологично заболяване (II част)

0
697

Нито един от тези признаци не трябва да се пренебрегва

 

онкологично заболяване
Нито един от тези признаци не трябва да се пренебрегва

Често пъти онколозите алармират, че някои незначителни на пръв поглед промени, могат да се окажат ранни симптоми на онкологично заболяване.

Може би е излишно, но все пак нека добавим, че би било добре, ако забележите някой от тези признаци, задължително да посетите лекар, при това без да отлагате посещението си във времето. Често пъти пренебрегваните на пръв поглед незначителни признаци, се оказват симптоми на онкологично заболяване. Затова е добре да се погрижите за себе си.

Не чакайте да стане твърде късно. Както се казва – по-добре да отидете на преглед и да се окаже, че сте здрави, отколкото да подценявате симптомите и когато се прегледате, да е твърде късно.

Ето кои са ранните симптоми, издаващи евентуалното наличие на онкологично заболяване:



Упорита кашлица (и при двата пола)
Продължителната дълбока кашлица и при двата пола, която не се поддава на лечение, предполага да направите задължително изследване. Наличието на такава кашлица разбира се не означава на сто процента, че страдате от онкологично заболяване. Имайте предвид обаче, че туберколозата също не е шега работа.

Внезапна загуба на тегло (и при двата пола)
Ако започнете рязко да отслабвате, без да сте променили нищо в начина си на живот или хранене, то този признак несъмнено трябва да ви светне червената лампичка. Първото нещо, което трябва да проверите в такъв случай, е състоянието на щитовидната жлеза. Разбира се той може да е и в резултат на сериозна хормонална недостатъчност или рак на някои органи като панкреаса, белите дробове, хранопровода или стомаха.

Ранната диагностика е решаваща

Промени в гърдите (и при двата пола)
Колкото и невероятно да ви звучи към рак на гърдата са податливи не само дамите. При мъжете той се среща много по-рядко – само 1% от всички случаи, но все пак се среща. В този ред на мисли онколозите твърдят, че представителите на силния пол също не трябва да игнорират промени и новообразувания в тази област.

Промени в лимфните възли (и при двата пола)
Лимфната система е огледалото на човешкия организъм. Дори най-обикновена настинка може да предизвика увеличени на лимфните възли. Ако обаче отокът не изчезне в рамките на месец, то задължително си направете кръвен тест.

Промени в кожата (и при двата пола)
Ракът на кожата е водещ сред смъртните случаи, причинени от злокачествени заболявания. Причина за това е, че в преобладаващата част от рак на кожата, хората са потърсили помощ твърде късно. Преглеждайте редовно всички бенки по тялото си. Ако забележите промяна в големината, цвета и формата им, задължително посетете специалист.

Хронична умора (и при двата пола)
Ако изпитвате хронична умора и неразположение без видима причина, то това може да е сигнал за наличието на левкемия, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.