Забравете за тези храни, ако страдате от запек

0
637

Много е важно да имате добра физическа активност

 

запек
Много е важно да имате добра физическа активност

Все повече хора от съвременното общество страдат от запек.

Този проблем е често срещан поради редица причини. Истината е, е според специалистите може да се говори за запек, ако ходите по голяма нужда по-малко от три пъти седмично.
Освен това до 27% от възрастните изпитват придружаващите го симптоми като подуване и/или газове.

Факт е, че колкото по-неактивни физически и по-възрастни са хората, толкова по-голям е рискът да попаднат под ударите на неприятния запек. Дори и да ви изглежда като нещо нормално, работата е там, че може да доведе до сериозни проблеми.
Доказано е, че той е сред основните причинители на колоноректален карцином (рак на дебелото черво и ректума).

Освен това е виновник и за появата на фисури, хемороиди, както и редица други проблеми. Докато някои храни могат да помогнат за облекчаване или намаляване риска от запек, то други могат да го влошат още повече.



Ето кои храни трябва да изключите от менюто си, ако страдате от запек:

Банани (зелени)
Докато узрелите банани спомагат да се справите със запека, то зелените имат обратния ефект. Това се дължи на съдържащото се в тях специфично нишесте, което трудно се усвоява от организма. Освен това те съдържат и по-високи количества танини. Смята се, че те водят до намаляване на скоростта, с която храните преминават през червата.

Отнасяйте се отговорно към здравето си, за да избегнете този проблем

Алкохол
Той често се споменава като една от вероятните причини за запек. Това се дължи на факта, че честата му употреба води до дехидратация. Това пък на свой ред води до повишаването на риска от запек.

Храни, съдържащи глутен
Този протеин се намира в зърнените храни като ечемик, лимец, ръж и др. Освен това някои хора страдат от непоносимост към него – т.нар. цьолиакия. Ако и вие страдате от това заболяване, е нужно да спазвате безглутенова диета.

Преработени зърна
Те, както и продуктите приготвени от тях като бял хляб, бяла паста и бял ориз, са по-малко питателни от пълнозърнестите, тъй като по време на преработката се махат от тях триците и кълновете. Прекомерният прием на тези храни предизвиква запушване на червата и забавяне на движението им. Ако увеличите приемът на фибри, ще намалите значително риска от появата на запек.

Мляко и млечни продукти
Бебетата и малките деца също са изложени на риск от запек, който вероятно се дължи на чувствителността им към протеините, съдържащи се в млякото. Обикновено временното прекратяване на приема на тези продукти, може да реши проблема. При възрастните хора обаче млякото и млечните продукти предизвикват запек значително по-рядко, отколкото при децата.
В същото време трябва да отбележим, че хората, страдащи от непоносимост към лактоза, могат да получат диария при консумацията на тези продукти, пише simptomi.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.