Ето как да разпознаете опасните цитрусови плодове на пазара

0
587

Бъдете внимателни какво слагате на трапезата си

 

цитруси
Бъдете внимателни какво слагате на трапезата си

Несъмнено зимата е сезонът на цитрусовите плодове.

В този ред на мисли, цитрусовите плодове заливат пазара, особено в дните преди Коледа и Нова година. Знаете ли обаче как да разпознаете лесно опасните цитрусови плодове и съответно да избегнете тяхното сервиране на трапезата?

Всеизвестен факт е, че за да подобрят качеството и трайността на мандарини и портокали, търговците си позволяват да използват забранени оцветители, твърди Владимир Иванов.
Същевременно стана ясно, че ЕС е забранил категорично вреден пестицид, с който се пръскат обикновено портокали и мандарини.

Тестовете на химикала сочат, че той оказва негативно влияние върху здравето на потребителите и най-вече при децата.
Има ли тази година по родните пазари цитрусови плодове, пръскани с опасния препарат? С какво се обработват плодовете, преди да стигнат до трапезата ни?



Бърза обиколка из пазарите сочи, че могат да се намерят цитрусови плодове с перфектен външен вид. Това важи с пълна сила за едни от най-разпространените цитрусови плодове, каквито са бананите, портокалите и мандарините.

Замисляли ли сте се обаче, че за да изглеждат по този начин и да издържат максимално дълго време, тези плодове биват обработвани многократно с най-различни пестициди, консерванти и оцветители?
Може би неведнъж ви се е случвало, докато белите мандарина, ръцете ви да се оцветят в ярко оранжево, а в същото време кората на плода да позеленее. Освен това вероятно ви е направил впечатление и фактът, че корите са силно гланцирани.

Подхождайте отговорно към всичко, което слагате на трапезата си

Това е първото нещо, което трябва да ви светне червената лампичка, че не трябва да ги предлагате на децата си.
Владимир Иванов от Комисията по стоковите борси и тържищата твърди, че често пъти в опита си да подобрят качеството и трайността на цитрусовите плодове и най-вече на портокали и мандарини, търговците си позволяват да използват забранени оцветители. Въпреки всичко трябва да се отбележи, че напоследък това се вижда все по-рядко в сравнение с предходни години.

„Специално при цитруса винаги може да се познае – наситен, несвойствен силно червен или силно оранжев цвят. Съветвам хората да го избягват, да не го купуват. Започват да ти блестят ръцете, различните парафини се размазват винаги по ръцете. Това се случва във фабриките, в които се заготвя за по нататъшен експорт – там се манипулира и обработва мандарината и се кара към крайна дестинация”, коментира той.

Освен това от Агенцията по храните разкриват, че търговците са длъжни да изписват всяко вещество, с което е третиран плодът, както и че кората не е годна за консумация. Контролните органи обаче признават, че обикновено такива надписи се срещат само при пратките на едро. На пазара изобщо не е така. Именно поради тази причина контролните органи са засилили проверките в дните преди празниците, твърди инж. Атанас Дробенов от БАБХ.

Извършените проверки из сергии по пазарите до момента сочат, че липсва информация за веществата, с които се гланцира кората на цитрусовите плодове. Другото, което констатират контролните органи е, че надписите върху касетките не са на български език, пише blitz.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.