Д-р Славов говори за световъртежа и за болестите, чиито симптом е той

0
2837

Д-р Георги Славов е специалист по неврология и отоневрология. Работи в болница Токуда и в Баланс център – София. В предаването „Пулс“ говори за световъртежа

Д-р Славов

Световъртеж, замайвате, шум в ушите, намален слух са чести неврологични оплаквания при пациентите над една определена възраст.

За световъртеж говорим, когато се получава илюзорно въртене и движение на предметите около нас. Когато човек има усещането, че всичко около него се върти като на въртележка, говорим за хоризонтален световъртеж.

Вертикален световъртеж се определя като потъване. А пациентът може да изпитва и само замаяност.

Световъртежът не е заболяване, а е симптом за заболяване. Това може да бъде проблем с вътрешното ухо и с вестибуларния апарат. Заболяване на централната нервна система. Може да бъде и физиологично явление при определени ситуации. Например ако човек започне да се върти в кръг, той ще усети световрътеж, без той да е симптом на заболяване.



Някои от отоневрологичните заболявания се дължат на наследственост. Например Болестта на Мениер. При него се получава много високо налягане в лабиринта на вътрешното ухо. Когато се случи, пациентът получава силен световъртеж, намаление на слуха. Бучене в едното ухо.

Докато укрепва нервната система на децата е възможно те да изпитват световъртеж, особено докато пътуват на задната седалка в лек автомобил. Но след време това състояние изчезва. Може да се появи отново с напредване на възрастта.

Световъртеж или замайване може да се появи при рязко клякане или изправяне.

Хормоналният дисбаланс може да предизвика вестибуларна криза. В това число и Болестта на Мениер.

Световъртеж се появява, когато човек е в прединсултно състояние или вече е получил инсулт. Затова понякога е трудно да се разбере дали проблемът е във вътрешното ухо или е свързан с мозъка. При появата на тумори в мозъка също се наблюдава световъртеж, дори припадъци. Затова е важно човек да не подценява този симптом и да потърси специалист.

Още изключително интересни и полезни факти ще научите от видеото долу от въпросите на Гергана Добрева и от отговорите на д-р Славов.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.