Внимание: Съчиниха нова измама в интернет

0
157

Внимание, съграждани! Съчиниха нова измама в интернет при продажба и доставка на леки автомобили

Сигнал до медиите изпрати пострадал мъж от поредната хитра измама в интернет.

Той прочел обява, че доставят леки автомобили и друг вид техника от Великобритания. Изискването е да се даде половината от договорената сума като капаро, а останалата – при реалната доставка на колата или на техниката.

Точно това направил Исмет Хасанов  от с. Плетена, общ. Благоевград.

измама
Съчиниха нова измама

Той поръчал трактор за сумата от 10 000 евро. Дал 5 000 евро капаро и започнал да чака.След като минало известно време и никой не го потърсил, той започнал да звъни по телефона.

Гласът отсреща му обяснил, че причината за забавянето се дължи на Камарата в Англия, защото не искала да издаде някакъв сертификат от типа на Евро 1.

Най-добре било Исмет да заплати и останалата част от сумата, за да можели да покрият разходите за този сертификат и да му доставят желаната техника.

Тогава Исмет осъзнал, че е станал жертва за измама.

Подал сигнал в полицията и уведомил медиите, за да не пострадат и други лапни шарани като него.

bTV потърси за коментар Игнат Арсенов – директор на Европейския потребителски център. Според г-н Арсенов, българите сами трябва да се ориентират кога една обява е истинска и кога фалшива.

Има две основни характеристики, които могат да подскажат това.

Първо, ако обявата е написана с много правописни грешки и стилът не е ясен, причината е, че е преведена от чужд сайт с помощта на Гугъл преводач, а не от човек.

Но обикновените хора, които са свикнали да разговарят на жаргон не би им направило впечатление подобна подробност.

Второто нещо е размера на капарото. Не трябва да ви искат повече от 5 до 10 % от стойността на договорената сума за плащане. В момента, в който някой ви каже, че трябва да дадете половината сума или повече, значи се касае за измама.

Подобна измама е трудна за разкриване, защото когато от Защита на потребителите се обадят, се оказва, че има някакъв посредник, който не бил на територията на страната и други подобни извинения.

Телефоните за връзка са сменени или повече никой не вдига, защото са успели да излъжат достатъчен брой хора и после замислят да използват други номера за нова измама.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.