Проф. д-р Тодор Кантарджиев разкри няколко изпитани начина за предпазване от грипа

0
604

От особена важност е редовното осигуряване на чист въздух в помещенията

 

проф. д-р Тодор Кантарджиев
От особена важност е редовното осигуряване на чист въздух в помещенията

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и национален здравен консултант – проф. д-р Тодор Кантарджиев разкри няколко изпитани начина за предпазване от коварния грип.

Той посочи, че за момента няма данни кой точно тип грип ще циркулира тази година.
Ежегодно специалистите посочват какви предпазни мерки трябва да вземе всеки един човек, за да избегне заразяване с коварния грип.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев е категоричен, че хората, които са болни от грип в никакъв случай не трябва да се разхождат, да се возят в градския транспорт или пък да вършат някаква друга „важна работа“ навън.
Когато сте с висока температура и кашлица, променете плановете си, категоричен е специалистът. Той съветва да не се излиза навън, освен ако не става въпрос за нещо наистина много спешно.

От огромна важност също така за предпазване от коварния грип, е да сте наясно с правилото за миенето на ръцете. Освен, че те трябва да се мият със сапун и топла вода, не трябва да забравяме и за разкритието, направено от китайски учени. Припомняме, че те установиха, че грипът издържа само 30 секунди срещу простите наглед хигиенни мерки, които са изключително ефективни средства за предпазване.



От особена важност е да се спазват някои правила

Сред най-сериозните проблеми, допринасящи за разпространението на грипа е кашлянето в ръка, след което подавате същата тази ръка, за да се здрависате с някого.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев посочи също така, че и прекомерната хигиена на ръцете не е добър вариант. Така например твърде честата употреба на антибактериални мокри кърпички, миене на ръцете, дезинфекция на работните места, може да ви направи уязвими към вируса.

Ако комуникирате с болен от грип човек, най-добре е да не го допускате да доближава по-близо от метър и половина от вас. Така можете да сте сигурни, че вероятността за предаване на инфекцията е почти нищожна.

Разнообразната храна също играе огромна роля през зимните месеци, особено в периода, в който страната или дадена област, са под грипна епидемия. Тук обаче е мястото да се отбележи, че не е добра идея да прекалявате с хранителните добавки и имуномодулатори. Особено що се отнася до вторите, то те дори не се препоръчват за употреба от хора, страдащи от хронични и автоимунни заболявания, тъй като може да си отворят много сериозен здравословен проблем.

Каквото и да си говорим, най-големият проблем по време на грипна епидемия си остават затворените помещения, в които липсва чист въздух. Такъв може да се осигури чрез често проветряване. Това правило важи с особена сила за обществени сгради като детски градини, училища, болници и др.
В заключение специалистът посочва, че ако децата от детската градина прекарват по-голяма част от времето навън, заразените от грип ще са значително по-малко, пише blitz.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.