Земетръсната вълна достигна и ясно беше усетена в България

0
471

Мощно земетресение със сила 5,6 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Турция. Земетръсната вълна дойде и в България

Земетръсната вълна от силното земетресение в Турция достигна и до България

Снощи след 21:30 часа читатели на ТОПактуално.ком от Хасковска област ни писаха, че са усетили разлюляване.

Помислили, че трусът е някъде в техния район. Става дума за Елхово, Малко Търново, Свиленград и Харманли. У нас няма нанесени щети, няма и пострадали хора.

Започнали да търсят информация в справките на БАН, но там не открили никакви данни. От справката на Европейския средиземноморски сеизмологичен център станало ясно, че онова земетресение, което усетили, било в Западна Турция. По-точно на северо-изток от Измир.

Неговият магнитуд е 5,6 по Рихтер.  Мощната енергия на труса, която разлюляла подземните маси, образувала земетръсната вълна. Тя се разпръснала в голям диаметър и достигнала до Югоизточна България.



Според някои чужди източници, трусът бил усетен още в Гърция и в Северна Македония.

До момента осведомителните агенции от Турция не са подали информация за нанесени материални щети, разрушения и пострадали хора.

Интересното в този случай е, че вчера в 18:48 българско време (19:48 турско) е имало друго земетресение. То било по-слабо – 3,5 по скалата на Рихтер.

И само два часа по-късно Земята се активира и следващият трус вече е доста по-мощен – 5,6 по Рихтер.

До сега е известно, че след мощни земетресение има един, два или повече по-слаби трусове. По този начин земните пластове се балансират след мощната сила на първото земетресение.

Следвайки това неписано правило, хората с право се притесняват дали днес няма да има следващи земетресения в тази част на Турция. И дали те наистина ще бъдат по-слаби или ще бъдат по-мощни от вчерашните.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.