Доц. Аргирова говори за лечението на термична травма от мълния и от други източници

0
336

Доц. Мая Аргирова гостува в предаването „Пулс“ на Канал 3. Заедно с водещата Гергана Добрева говорят за изгарянията и за термичната травма

Доц. Аргирова в студиото на „Пулс“

Доц. Аргирова е началник на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в „Пирогов“. Тя е и национален консултант по термична травма. Член на световни, европейски и български асоциации по изгаряния.

Малки и зрели хора стават жертва на изгаряния от различно естество. Изгарянията се класифицират в зависимост от големината на засегната площ от човешкото тяло.

За термична травма се говори, когато става въпрос за изгаряния от 40% от повърхността на тялото и повече. При термична травма се изисква специално реанимационно лечение. То се извършва в болнични стаи, които са оборудвани със специални легла и други пособия.

Пациентите с такава травма се нуждаят от спешно оперативно лечение. Последващите грижи са строго специфични. Налага се да спазват и специален хранителен режим, коментира доц. Аргирова.



Колкото по-бързо раните се затворят, толкова по-скоростно протича и самото лечение.

До преди 15 години целта на лечението при изгаряне на кожата е била спасяване на човешкия живот. Сега вече целта е разширена и се свежда до постигане на отличен естетичен ефект.

Двата ефекта се постигат благодарение на модерните кожни заместители. У нас те се използват рутинно в практиката на Клиниката по изгаряния.

Доц. Аргирова говори и за високоенергийните травми. Те са характерни за съвременния начин на живот и за новите технологии, с които боравим.

Тези травми получават предимно децата. Например, в дома е монтирана пътека за спортно ходене.  Малките деца, водени от безкрайно любопитство, пипат пътеката. Така травмират или краката, или ръцете. Травмите увреждат и по-дълбоко лежащи структури. Лечението задължително налага провеждане на реконструктивни операции.

Травмите от мълнии също не трябва да бъдат подценявани. Мълниите се появяват през пролетта и през лятото. Ударът от мълния причинява високоволтови електрически изгаряния. Тези изгаряния действат в дълбочина. Те могат да увреждат не само кожата, но мускулите, нервните влакна, дори костите.

Лечението е продължително в болнични условия. Често пъти е увредена и нервната система на пациента.

Превенцията е изключително важна за предотвратяване както на травми от изгаряния, така също и от други източници.

От мълнии са засегнати предимно туристи в планината. Преди да предприемате походи трябва да слушате прогнозата на синоптиците. Те обявяват кога има опасност от мълнии.

При мълнии не трябва да се говори по телефона. Да не се прави подслон под метални предмети или под големи дървета.

Пострадал от мълния пациент трябва да бъде транспортиран до най-близката болница по най-скоростния начин. Там се провежда професионална реанимация. Защото при мълния може да спре сърдечният ритъм.

Още полезни съвети ще научите от доц. Аргирова от видеото долу.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.