Задължително трябва да знаете това, ако купувате рулца от раци

0
449

Обърнете внимание на външния им вид

ролца от раци
Обърнете внимание на външния им вид

Мнозина са хората, които обичат да си похапват рулца от раци. Има обаче нещо, което трябва да знаете за този деликатес.

Те са предпочитани заради необичайния си вкус, стандартната форма и не на последно място поради факта, че са полуготов продукт. За съжаление обаче немалка част от производителите на рулца от раци добавят към тях различни овкусители, стабилизатори, оцветители, сгъстители и какво ли още не.

Най-лошото е обаче, че някои от тях успяват да заменят успешно основния компонент на рулцата от раци – сурими (смляната риба).
Въпреки това на някои опаковки пише сурими, които се определят като пречистен рибен белтък – месо от риба плюс сорбитол (Е420), полифосфат или кайма, паста, пюре от риба или друго месо.

Това вероятно кара мнозина да си зададат въпроса, след като в основата на рулцата от раци, е рибата, защо не се казват рибни рулца или рибни сурими.
Е, за съжаление, трябва да информираме почитателите на рулцата от раци, че са добре дошли в света на фалшивата храна.



На практика сурими в превод от японски означава мляно месо. Това е тяхната дума за кайма. Сурими може да съдържа месо или пък традиционно да е от риба. Индустриализирането на производството на рибни сурими в Япония става през 60-те години и се използва най-вече пъстърва.

Един вид сурими наистина напомня до голяма степен на месото на раците и омарите

По-късно този вид риба се сменя и сега се слагат какви ли не рибни остатъци, но не и от раци. На практика това идва да рече, че рулцата от раци, не съдържат раци! Вероятно това се дължи на факта, че месото от раци е деликатес и е доста скъпо. На всичкото отгоре трябва да знаете, че пастата, от която се приготвят тези рулца, се боядисва с оцветител, извлечен от насекоми.

Един вид сурими обаче наистина напомня до голяма степен на месото на раците и омарите.
Този вид е патентован от компанията „Sugiyo Co“ през 1973 година. Компанията „Sugiyo Co“ не иска да лъже и изрично казва, че в продукта им няма рачешко месо, това са рачешки пръчици. По същият начин, по който в захарното петле няма месо от петел. Та и суримите на „Sugiyo Co“ напомняли на вкус на рачешкото и били пъти по-евтини.

През 1976 година компанията „Berelson“ от Сан Франциско забелязва този евтин продукт с интересно име и го представя на американския пазар. Очевидно там много хора са повярвали, че вътре наистина има рачешко месо. Скоро продуктът става толкова популярен, че и други компании започват да го произвеждат, без да имат патента на „Sugiyo Co“, който наистина наподобява рачешко месо.

Хората по света приемат, че това наистина са раци и едва регулациите в последно време махнаха фалшивото име и принудиха производителите да пишат, какво съдържат въпросните рулца.

Когато купувате този продукт, трябва да обърнете внимание на вида им. Техният цвят трябва да варира от светло розово до розово-червено. Ако цветът е по-ярък, това означава че продуктът съдържа прекомерно количество багрило.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.