Чрез тези сигнали организмът ви алармира, че консумирате прекомерно количество сол

0
677

Съдържащият се в нея натрий увеличава сериозно риска от появата на сърдечносъдови проблеми

 

сол
Съдържащият се в нея натрий увеличава сериозно риска от появата на сърдечносъдови проблеми

За никого не е тайна, че прекомерната консумация на сол не води до нищо добро. От доста време насам медиците не спират да алармират, че прекомерната консумация на сол, е в основата на сърдечносъдовите проблеми.

Малка част от признаците, които алармират, че приемате твърде много сол, е подпухналото лице, бъбречните проблеми, високото кръвно налягане, дискомфортът в главата и др.
Факт е, че солта е подправката, която придава на ястията богат вкус. Когато приемате твърде много от тази подправка обаче излагате здравето си на сериозен риск.

Съдържащият се в нея натрий увеличава сериозно риска от появата на сърдечносъдови проблеми, инсулти, хипертония и редица други здравословни проблеми.
Дневната норма за възрастен не трябва да надвишава 5 мг. Според последните препоръки тази цифра дори е сведена до 3 мг. дневно. В случай, че вече страдате от хипертония, то трябва да сведете употребата й до 1.5 мг. дневно.

Ето как да разберете, че консумирате повече сол, отколкото е нужно:



Вълчи апетит към бързи храни
Ако налитате на бързи храни, то трябва да сте наясно, че това е първият признак на излишък на сол в организма. Освен това те съдържат твърде много натрий, което прави невъзможно спазването на дневната норма. Винаги проверявайте състава на дадената храна.

Сведете консумацията й до минимум, преди да е станало късно

Подпухналост на лицето и подуване на крайниците
Ако имате оток по лицето и крайниците, е добре да преразгледате диетата си. Твърде голямото количество натрий причинява усещане за подуване на корема, тъй като оказва влияние на водно-солевия баланс в организма и е в състояние да задържа течността в тъканите. Това несъмнено оказва пагубно влияние на теглото ви и ви създава усещане за тежест в тялото.

Хипертония (високо кръвно налягане)
Несъмнено хипертонията е един от сигурните знаци, че солта задържа течност в кръвоносните съдове като увеличава обема на кръвта и натиска върху съдовите стени.

Дехидратация
Ако често се събуждате с главоболие или чувство за жажда, то най-вероятно организмът ви е дехидратиран. Това се дължи на факта, че солта лишава тялото от течности, причинявайки дехидратация. Излишъкът й пък провокира разширяване на кръвоносните съдове на мозъка, което на свой ред води до неприятно усещане в главата или болка.

Бъбречни болки
Излишъкът от натрий влияе на рН на урината и причинява болезнени отлагания в бъбреците.

Храната не ви изглежда вкусна
Ако постоянно консумирате прекомерно количество сол, то вие притъпявате вкусовите ви рецептори и те стават все по-мързеливи. В резултат на това, колкото и свежи да ви изглеждат ястията, те не са ви вкусни и се „нуждаят“ от допълнително осоляване, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.