Тези храни са богати на протеини и заместват успешно месото в менюто ви

0
283

Добре е те да присъстват често на трапезата ви

 

протеини
Добре е те да присъстват често на трапезата ви

Ако наскоро сте прекратили консумацията на месо или поради някаква причина не трябва да го консумирате, то добре знаете, че трябва да предложите на организма си друг източник на протеини.

В следващите редове ще ви запознаем с някои храни, които са изключително богати на протеини и успешно биха могли да заместят месото в менюто ви.
За щастие природата ни е предоставила огромно разнообразие от зеленчуци и растения, които съдържат много по-голямо количество протеини от месото.

Едва ли има човек, който да не е наясно колко важни са протеините за организма. Именно те са натоварени със задачата да укрепват мускулната маса, да засилят чувството на ситост, както и да стимулират загубата на тегло.

Несъмнено, ако заложите на консумацията на растителни протеини, ще понижите значително нивата на лошия холестерол. Освен това ще се избавите от наднорменото тегло и ще понижите значително кръвното си налягане.



Тези храни се препоръчват горещо на дамите, които са прехвърлили 50 години. Това се дължи на факта, че с напредването на възрастта, намалява способността на храносмилателната система да абсорбира животински протеини, а в същото време нуждата от тях се увеличава.

Протеините са от изключителна важност за мускулната маса

В случай, че сте преминали в отбора на вегетарианците или пък планирате да го направите, задължително трябва да си набавите в менюто храни, богати на протеини.
Освен това не трябва да лишавате организма си и от основни хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, желязо и витамин В12.

Предлагаме ви добре подбрана селекция от растителни храни, които са изключително богати на протеини. Те не само ще заместят месото в менюто ви, а и ще се усвоят лесно от организма.

Ето кои са тези храни:

Боб
Само половин чаша боб, е в състояние да ви осигури 8 гр. протеини. Освен това той съдържа фиолиева киселина, фибри, антиоксиданти, калий, йод, магнезий, фосфор, както и витамините В и С. Не трябва да пренебрегваме и способността му да подобрява чревния транзит, както и да забавя процеса на стареене.

Патладжан
Той е универсален продукт и може да бъде приготвен на скара, да се напълни и да се превърне в основно ястие или пък да го добавите като гарнитура.

Леща
Ползите от нея за организма, са многобройни. Половин чаша от нея съдържа 9 гр. протеин, което я превръща в отличен заместител на месото. Освен това фибрите, съдържащи се в лещата, понижават значително риска от появата на колоноректален рак.

Гъби
Те са отличен заместител на месото. Освен това са изключително вкусни, което ги нарежда сред любимите храни на вегетарианците, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.