Знаехте ли за тази коварна особеност на мандарините?

0
516

Децата не трябва да консумират големи количества от този плод

 

мандарините
Децата не трябва да консумират големи количества от този плод

Мандарините несъмнено са един от най-търсените цитрусови плодове през зимния сезон. Освен това те са здравословни, но когато се приемат в умерено количество.

За това припомни проф. д.м.н., имунологът-алерголог Андрей Продей.
Той посочи, че дървото на мандарините е от семейство Седефчови (Rutaceae) и представлява малко вечнозелено субтропично плодово дръвче.

То е с тъмнозелени блестящи листа, а негова родина е Югоизточна Азия и по-специално земите на днешен Китай и Виетнам.
Името на мандарините идва от едноименните висши китайски сановници (чиновник с високо положение), които се отнасяли с изключително уважение към този плод.

Редовната консумация на цитрусови плодове и най-вече мандарините, защитава от развитие на деменция и когнитивни нарушения. Освен това те са отлично средство за защита от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет тип 2, сочат данните от последни проучвания.



Съдържащият се в мандарините витамин А, е необходим за имунната система. Освен това е много полезен за очите. Бромът пък е важен за нервната система.
В същото време обаче, специалистът предупреждава, че трябва да сме наясно с една коварна особеност на този плод.

Хората, които са склонни към алергични реакции, трябва да са много предпазливи по отношение на консумацията на мандарини. Истината е, че те могат да доведат до неприятни за тях последици.

Цитрусовите плодове са храни, които са алергени сами по себе си. Ако човек е алергичен към тях, много бързо ще разбере за това. Достатъчно е да хапне само малко мандарина и той веднага ще усети, че тялото му реагира.

Не забравяйте, че те са алергенен продукт

„Въпросът е не само в това, че самите цитрусови плодове са силно алергенен продукт. Съставът им, особено на мандарините, се отличават с това, че включва вещества, които могат да причинят така наречената псевдоалергична реакция“, обяснява алергологът.

Освен това цитрусовите плодове и в частност мандарините, съдържат вещества, предизвикващи така наречената псевдоалергична реакция. Тази реакция до голяма степен зависи от дозата. На практика това означава, че ако изядете 1-2 мандарини – нищо няма да ви се случи, но ако човек има например, атопичен дерматит, по-вероятно е да получи обостряне на основното заболяване“.

Оказва се, че немалък процент от хората имат такава реакция. Резултатите от проучванията сочат, че 15-20% от децата страдат от това.
Това ще рече, че дозата е от огромно значение при децата.

Поради тази причина до 3-годишна възраст, мандарините изобщо не трябва да присъстват в детското меню. Можете да дадете на детето да опита, но не и да ги консумира редовно, тъй като в противен случай съществува голям риск от алергична реакция.

Хората често консумират цитрусови плодове заради съдържащия се в тях витамин С. Той обаче се съдържа и в други храни и то в значително по-големи количества. Така например 100 гр. мандарини съдържат около 44% от дневната доза витамин С. В 100 гр. чушки обаче, се съдържат 300% от дневната доза, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.