Стойчо Керев разгадава страданията на съвременния човек

0
767

Една тема, която вълнува младите и по-зрелите

Стойчо Керев

Жизненоважен въпрос, който се отнася и за болестите на съвременния човек.

Българският топ журналист и продуцент Стойчо Керев покани в студиото на „Новото познание“  доц. д-р Стоян Везенков.

Всеки има лични наблюдения, че модерният човек страда от различни болести. Те най-често са породени от стрес.

Психосоматиката е направление в медицината, което продължава да съществува и днес.



Съществува медицинско правило, според което появата на една болест в тялото е свързана почти винаги с някакъв емоционален и психически проблем.

В края на миналия век бащата на невропсихологията Павлов доказва, че има връзка между психичните и имунните процеси. Казано по друг начин, ние можем да променяме състоянието на нашата имунна система според нашето психично състояние.

Един нагледен пример. При гняв човек започва да диша различно. Когато диша различно – най-често учестено, се увличат определени вегетативни процеси.

По този начин се променя физиологията на тялото. Ако тези процеси не са инцидентни, а се превърнат в ежедневие, ще нанесат сериозни щети на физическото тяло.

От друга страна човек се гневи по различни поводи. Затова и гневът има различно измерение. Различните видове гняв афектират върху различни органи и системи в тялото.

Холериците по тази причина страдат от задух и от болки в сърцето. Един флегматик ще си причини друг тип страдания, казва доц. Везенков.

Дишането има двойна функция. От една страна това е безволеви процес, който се случва с всеки един от нас ежедневно. От друга страна дишането става волево, когато започнем да говорим. Балансът на тези процеси се наблюдава по време на сън.

Човек се стреми да постигне и още един троен баланс. От една страна това е животът, който протича в самото физическо тяло. Емоционалните процеси, които протичат в тялото и в мозъка. И обществените норми, които са извън нашето тяло. Равновесието им се нарича хомеостаза.

Балансът се руши на база стрес. Стрес от отношението на началника. Стрес от отношенията с партньора или от родителите. В някои случаи напускането на работа или на партньора е жизнено важно.

Но човек може да откаже да бяга, а да предприеме лични мерки за укрепване на тялото.

Още непознати и полезни факти ще научите от видеото долу от въпросите на Стойчо Керев и от отговорите на доц. Везенков.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.