Внимание! Това са най-опасните митове за борба с COVID-19, циркулиращи в общественото пространство. Не им вярвайте! (II част)

0
264

Не се доверявайте сляпо на всевъзможни лекомислени твърдения

 

COVID-19
Не се доверявайте сляпо на всевъзможни лекомислени твърдения

Като при всяка сериозна заплаха в световен мащаб, така и покрай COVID-19 се появиха всевъзможни псевдо информации и спекулации в мрежата.

Все още не може да се каже категорично дали целта на тези манипулации е всяване на паника или пък просто някой се опитва да припечели на гърба ва лековерните.

Така или иначе обаче е факт, че COVID-19 се разпространява във все повече страни. На този етап все още няма открит медикамент за лечението му.
Това на свой ред превръща социалните мрежи в гнездо за всевъзможен вид съвети за противодействие на болестта.

Имайте предвид обаче, че тези съвети варират от безполезни до истински опасни.



Ето и най-опасните митове за COVID-19, циркулиращи в мрежата:

Дезинфекция
Властите по цял свят препоръчват като основна мярка за предпазване от коронавируса, миенето на ръцете. Тъй като в Италия вече се появи недостиг на сапун и миещи препарати, в мрежата се появиха и рецепти за приготвянето на домашни такива.
Имайте предвид обаче, че най-разпространяваната напоследък рецепта в мрежата, не е подходяща за употреба върху човешката кожа. За сметка на това обаче става за почистване на мебели.

Бъдете особено внимателни и не прилагайте какъвто и да било метод, без да се посъветвате с лекуващия ви лекар

Сребро
Все по-често в социалните мрежи препоръчват пиенето на колоидно сребро. Според привържениците на този метод, той е способен да излекува всички видове здравословни проблеми, действа като антисептик и укрепва имунната система.
Специалистите посочват, че в малки количества среброто има известни антисептични свойства и е антиоксидант, но не може да излекува коронавируса.
Добре е обаче да сте наясно с факта, че в по-големи количества металът може да причини сериозни здравословни проблеми като увреждане на бъбреците, гърчове и аргирия (състояние, при което кожата посинява).

Повече вода
Сред най-разпространените съвети в социалните мрежи, е прием на вода на всеки 15 минути. Няма обаче никакви доказателства, че честият прием на вода ще ви предпази или излекува от коронавируса.
Разбира се от огромна важност е тялото да е добре хидратирано, особено в случай на висока температура (един от симптомите на коронавирус). Само по себе си обаче пиенето на вода нито ще повиши имунитета ви, нито ще ви предпази от COVID-19.

Висока температура
В никакъв случай не се доверявайте на съвета да вземете горещ душ или да пиете гореща вода при висока температура. Факт е, че коронавирусът не издържа на температура по-висока от 40 градуса по Целзий, но за съжаление същото важи и за човешките клетки. Освен това твърде горещите течности могат да изгорят гърлото ви. Продължителен горещ душ пък би могъл да окаже пагубно влияние върху кръвното ви налягане и да създаде сериозен риск за хората със сърдечносъдови проблеми, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.