Проф. Кинов за революционно новите методи при смяна на става

0
242

Проф. д-р Пламен Кинов е ортопед-травматолог,  началник на УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ в София. В студиото на „Пулс“ говори за ставите

Проф. Кинов
В България вече се прилага успешно ендопротезиране.

Подмяна на биологичната става с изкуствена. Но понякога се случва да бъде подменена и сменената изкуствена става. Ревизия на съществуващата ендопротеза.

Износването на изкуствените стави става бавно и постепенно във времето.

Не при всички пациенти се налага повторна смяна на изкуствената става. Съвременните импланти имат дълъг живот – между 25 и 30 години. На 100 пациента между 10 и 15 ще се наложи повторна смяна. като причините могат да бъдат и различни от механично износване на ставите.

Такава операция е била извършена в края на февруари от д-р Йотингер от Германия.

Пред български ортопеди от цялата страна д-р Йотингер направил демонстрация на нов иновативен подход.

Прави се малък разрез и по този начин се щадят мускулите. Една такава по принцип тежка операция става много щадяща за пациентите и те се възстановяват максимално бързо.



Пациентите с коксартроза имат право да изберат момента на подмяна на тяхната биологична става, когато болката стане по-силна и се налага употреба на обезболяващи средства. И когато пациентите узреят психически за подобна интервенция.

Но ако се е получила фрактура, тогава смяната е задължителна, при това по спешност.

В България вече се използва стандарт за бърза рехабилитация при подмяна на става. В него се включва предоперативен период. Пациентите са уведомени какво ще се случи по време на операцията и по какъв начин ще протече самата операция.

Какви лекарства ще приемат? Как ще се справят с къпането, качване и слизане по стълбите и други.

В ИСУЛ пациентите със сменена става не се залежават. Още в деня на операцията стават. От следващия ден започват да се движат. След 1 седмица ги изписват вкъщи.

Ако пациентът стриктно спазва установения протокол, в рамките на един месец до месец и половина ще се възстанови напълно.

Витамин D е необходим за усвояване на калция от храната.

Нашата храна може да бъде богата на калций. Но липсата на витамин D не позволява той да бъде усвоен от организма. Понеже през последните години много хора прекарват твърде много време затворени в помещения, витамин D не може да бъде натрупан от Слънцето по естествен път. Затова е важно да се провежда терапия чрез неговия прием.

За здрави кости и стави проф. Кинов препоръчва движение. И прием на качествена храна. Да на се ядат висококалорични храни, защото започва натрупване на телесна маса.

Още важни и полезни съвети ще научите от видеото долу.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.