Каква е разликата между вратите от масивна дървесина, фурнировани и комбинирани врати?

0
553

Каква е разликата между вратите от масивна дървесина, фурнировани и комбинирани врати?

врати Когато сте тръгнали да избирате интериорни врати е лесно да потънете в размисли, относно това, как ще изглежда една врата на фона на цялото обзавеждане в дома ви. Ако пазарувате онлайн, това е разбираемо, тъй като ще изграждате първоначалното си мнение от неясна снимка на продукта, вместо да я докоснете, отворите или затворите.

За съжаление, също толкова важно, колкото външния вид на една врата е и начина, по който е направена тя. Вратите се различават по начин на изработка, по вида на дървесината, по това, колко добре изолирани са те и запазват ли топлината, и за кои се използва повече дървен материал, за да се щади природата.

Масивна дървесина, фурнирована или комбинирана дървесина: Какво представляват те?Съществуват два основни метода за изработването на врати – или да използвате масивна дървесина, или облицовано дърво.

Интериорни врати от масивна дървесина: цялата врата е направена от едно цяло парче дърво. Разбира се, могат да се използват няколко отделни парчета за направата на такава врата, но всяко едно от тях ще бъде плътно, от едната страна на вратата до другата.

врати

Комбинирани врати: вътрешността им е изпълнена с евтини парчета дърво, а отвън са покрити с пласт от по-скъпа дървесина. Този външен слой се нарича облицовка и е частта, която кара вратата да изглежда по-скъпа и по-здрава.

Когато говорим за комбинирани врати вероятно си представяме материала на евтините плоскости – множество малки парчета от дървесина, които са слепени. Има някаква истина в това – някои евтини врати са направени на базата на този метод. Такива врати се наричат ламинирани врати и се предлагат с водоустойчив тънък външен пласт.

Комбинираните врати не целят просто икономия и не винаги са запълнени с евтин материал. Тогава от какво са направени комбинираните врати? Голяма част от вътрешния материал е изработен от много дървени пластове, събрани в едно цяло. И тъй като всеки пласт е разположен в различна посока, това има своите предимства.

Коя врата трябва да купите? Масивна дървесина, фурнирована или комбинирана?

Смятаме, че масивната дървесина вероятно е по-добра от конбинираната. Но в някои отношения, свързани с издръжливостта във времето, те си прриличат. Разбира се, има и разлики.

Цена

В повечето случаи, вратите от масивна дървесина са по-скъпи от комбинираните. Тъй като в комбинираните врати има много повече работа, логично е да е обратното. Защо тогава вратите от масива дървесина са по-скъпи? Отговора е в дървото, което е използвано.

Най- добрите врати от масивна дървесина са изцяло направени от скъп и здрав дървен материал, като дъб например. Тъй като вратата би могла да бъде различна дебелина, от това зависи и количеството на материала. Сравнете този материал с материала на комбинираните врати, при които само външните няколко милиметра са покрити от този скъп дъб.

Трябва да добавим, че по-евтиното дърво във вътрешността често е добито от части на дървото, които обикновено не биха били използвани, като по-малките клонки. Комбинираните врати ще използват тези отпадни материали, от които има и някои не толкова евтини, но пък щадящи природата.

Издръжливост

При по-евтините врати, ъглите ще започнат да се износват по-бързо. Комбинираните врати са устойчиви на изкривяване, докато това е сред най-очевидните слабости на вратите от масивна дървесина.

На който и от материалите да се спрете, важно е моделът на вратата да отговаря на интериора на дома ви и да ви харесва. Все пак, тези врати ще са в полезрението ви в продължение на години. Добре е да се помисли и върху въпроса с поддръжката. За дома са по-подходящи врати, които се поддържат лесно и не е необходимо да отделяте много време, за да изглеждат добре. Това касае и избора на подходящ цвят за интериорните врати,, който също трябва да се съчетава добре с всичко в дом ви.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.