Извънредно включване от кризисния щаб с последна информация за коронавируса

0
488

В момента Националният кризисен щаб дава пресконференция. Министрите представят последна информация за коронавируса

По време на извънредната пресконференция за коронавируса

Важна информация за гражданите дадоха здравният министър Ананиев и министърът на Вътрешните работи Младен Маринов.

Министър Маринов цитира последните законодателни промени, свързани с коронавируса и с извънредното положение у нас.

1 – Всички граждани, чиито лични документи изтичат в момента.

Правят се законодателни промени срокът за подмяна на личните документи да бъде удължен с още 6 месеца. След приемане на Закона, от промените ще се възползват и българските граждани, които работят  и живеят в чужбина.



2 – Гражданите, които трябва да извършат пререгистрация на своите автомобили в КАТ с газови уребди.

Срокът се удължава до края на месец май 2020 г.

3 – Днес президентът е подписал Указа за санкциите в Наказателния кодекс във връзка с извънредното положение от коронавирус.

Това означава, че от днес лицата, които са под карантина и не я спазват, подлежат на санкции.

Променен е член 355, ал. 1 – думите „пробация и глоба от 100 до 300 лева“ се заменят с „лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лева“.

Промените в чл. 355, ал. 2 – Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Проверките на място на лицата под карантина се извършват от инспекторите на РЗИ. Ако лицето не бъде намерено на адреса, се подава информация в полицията. МВР го издирва и задържа. Следват посочените нови санкции и глоби.

4 – Министър Маринов уведоми, че вече се ширят телефонни измами във връзка с коронавируса.

Обаждат се престъпници, които казват, че ваш близък е заразен и е настанен в болницата. Трябва да платите за болничния престой и за неговото лечение. Представят се служители на полицията и на РЗИ.

Не трябва  да им вярвате, защото тази информация не се съобщава по телефона, а на място. За хоспитализирането и лечението на коронавируса не се заплаща от гражданите.

Министър Ананиев поясни, че вчерашната му заповед днес е преработена и е с по-лек режим. Позволява се посещение на ресторанти и кафенета, ако може да бъде предоставено на клиентите голямо пространство.

В хотелите обслужването на клиентите става чрез кетъринг. Позволява се ресторантите да предлагат храна по домовете, за да не търпят загуби. Позволиха на магазините да работят, не само онези за хранителни стоки, дрогерии и аптеки. Отново за да не се търпят излишни загуби. Но изискването е да влизат по няколко клиента, за да не се наблюдава струпване на хора.

По този начин и работещите няма да загубят голяма част от своите заплати. Част от тези хора имат деца, теглили са заеми, изплащат ипотеки и други.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.