Ето как да се избавите от листните въшки без химикали

0
8016

Бъдете внимателни при избора на почва

 

листните-въшки
Бъдете внимателни при избора на почва

Несъмнено листните въшки са голяма напаст и могат да унищожат всяко растение, ако не вземете навременни мерки.

С наближаването на пролетта, вероятно ще ви се наложи да се борите с листните въшки, които са нападнали поне едно от растенията ви.

Всяка домакиня е наясно с факта, че повечето растения в дома не само радват окото, а и пречистват въздуха в стаята. За някои от тях дори елементарната грижа е достатъчна да растат като луди. Колкото и добре да гледате растенията си обаче, за съжаление те не са застраховани срещу листните въшки.

Ако вече сте се сблъсквали с тях сте наясно, че те се размножават изключително бързо и по някое време започват да летят из дома ви.
В случай, че растенията ви вече са попаднали в плен на тези насекоми, не бързайте да използвате химия.



В следващите редове ще ви запознаем с изпитана рецепта за борба с листните въшки, в която не се съдържат химикали.

Колкото и невероятно да ви звучи, етеричните масла могат да ви помогнат в неравната борба с гадините. С тях можете да се избавите гарантирано от почвените мухи. Най-добра работа биха ви свършили етерични масла от здравец, мащерка или чаено дърво.

Не е изключено вие самите да внесете листните въшки в дома си

За да профилактирате растенията, е нужно да ги поливате всеки две седмици със смес от литър вода, към който сте добавили 3 капки от избраното от вас етерично масло.
В случай, че по растенията вече са се появили листни въшки или друг вид гадини, е нужно да ги поливате с тази смес два пъти седмично.

Имайте предвид, че появата на каквито и да било насекоми по растенията ви, може да предизвика гниене на корените. В такъв случай ще се наложи да ги инспектирате. Ако забележите признаци на увреждане на кореновата система, задължително трябва да обработите растението и да го присадите.

В повечето случаи гниенето на корените е породено от лош дренаж или липсата на такъв. Необходимо е когато присаждате растенията си да се убедите, че няма застой на влага. За целта би било добре да покриете почвата отгоре с пясък.

Имайте предвид, че съществува риска да внесете листните въшки в дома си чрез замърсена почва или нова саксия. Поради тази причина е от изключителна важност редовно да провеждате превантивни мерки.

Алтернативният метод, който ви представихме посредством използването на етерични масла, е също толкова ефективен, колкото и препаратите. С тази разлика обаче, че в случая не се съдържа химия и това ги превръща в по-безопасни не само за вас, а и за зелените ви приятели, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.