Имунолог от БАН разкри как може да се унищожи коронавирусът

0
661

Отнасяйте се изключително отговорно

 

коронавирус
Отнасяйте се изключително отговорно

Доц. д-р Атанас Пашов от Департамента по имунология към Института по микробиология на БАН, разкри как може да се унищожи коронавирусът.

За никого не е тайна, че ситуацията с коронавируса се изменя ежечасно в световен мащаб, не само в страната ни. И ако в Китай към момента се забелязва известно затишие, то в Европа проблемът тепърва ще ескалира.

Доц. Пашов посочва, че един човек, болен от коронавирус, би могъл да зарази различен брой хора в зависимост от това колко контакта е осъществил.
Факт е обаче, че колкото по-тежко протича болестта, толкова по-малко се разпространява, тъй като болният ще легне на легло и няма да обикаля. Това означава, че значително ще се намалят контактите му.

В този ред на мисли, по-леко болните, заразяват много повече хора. Именно по този начин се обяснява и парадоксът, че от двата върлуващи щама коронавирус, по-вирулентният (по-опасният), е по-слабо разпространен.



В Европа като че ли все още не се прави съществена разлика между двата щама на коронавируса. Доц. Пашов не крие, че очаква с интерес да разбере дали в Италия се разпространява по-вирулентния щам, имайки предвид високата смъртност.
Тестовете, които се използват, не могат да различат двата щама на коронавируса, тъй като те са изработени на по-ранен етап, преди да стане ясно, че съществуват два щама.

По-вирулентният щам на коронавируса се изразява в по-тежка форма

При по-вирулентния щам, коронавирусът се изразява в по-тежка форма.
Доц. Пашов посочва, че в момента се смята, че при 80% от хората, болестта преминава в по-лека форма.
15% карат вируса тежко на легло, но това не означава, че ще влязат в болница. 5% правят пневмония, а от тях загиват толкова, колкото медицината не успява да спаси. В страните, в които медицинската помощ е добре развита, голяма част от тези 5% ще бъдат спасени. Около 1% няма да могат да бъдат спасени, но това е малък процент.

Реално голямата борба е за хората в диапазона между 1 и 5% заболели. При единия щам очакванията са случаите да бъдат повече към 5%, а при другия – към 1%.
Доц. Пашов изрази надежда, че все пак епидемията ще бъде спряна, а това хипотетично може да означава, че вирусът ще умре. Не се знае обаче какво ще се случи. Знае се, че вирусът съществува само при пренасяне от човек на човек.

Колкото и време да издържа коронавирусът върху непочистени повърхности, той не може да издържи на химическа атака. На практика това означава, че ако почиствате ръцете си със 70%-ов спирт, вирусът ще умре до 10 минути. Същото важи и за третиране на повърхностите с белина или кислородна вода. Дори редовното миене на ръцете със сапун и топла вода, е в състояние да го унищожи, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.