Извънреден брифинг на главния прокурор Гешев за коронавируса

0
299

В момента главният прокурор Иван Гешев дава пресконференция. Той очерта някои аспекти в борбата с коронавируса

Главният прокурор Гешев обяви, че прокуратурата се включва активно в борбата с коронавируса и ще бъде безпощадна към нарушителите

Главният прокурор Гешев инициира работна среща с Националния кризисен щаб и с МВР.

Върховната прокуратура предприема действия. В момента у нас започна да се шири спекула, фалшиви новини и престъпност.

Прокуратурата ще следи сигналите за наличие на спекула.

Спекула се наблюдава с цените на основните храни, дезинфектанти и предпазни средства. Тежестта на закона ще се стовари върху всеки търговец или аптека, които си позволят да вършат подобни престъпления.



Вече има първи арест на лице от Пловдив за разпространение на фалшиви новини за коронавируса.

Ще има арести и за лицата, които всяват смут по отношение употребата на лекарства или разпространяват фалшиви новини, с които всяват паника сред населението.

Вчера във Франция са дали положителни проби млади хора, които са вземали препарати от типа на Ибупрофен.

Бяха изказани мнения, че тези препарати помагат на коронавируса да се развива в човешкия организъм. Но този факт не е доказан медицински. В същото време се спомена, че препаратите с парацетамол действат добре. Но с парацетамола не трябва да се прекалява, защото уврежда черния дроб.

Ясно е, че хората със силна имунна система са по-слабо уязвими на коронавируса. Имунната система се подсилва с прием на витамин С и витамин D. Чрез таблетки, хранителни добавки и храни.

Полицията и прокуратурата ще следят всички сигнали за лицата, които не спазват домашната карантина. Президентът подписа нов указ, с който са въведени драконовски мерки за нарушителите – глоби и затвор.

Няма друг начин да се спре разпространението на заразата освен да се спазват предписанията на Националния кризисен щаб.

Престъпниците съчиниха два вида схеми за измами, които вече са реализирани у нас. Едната измама е телефонна. Обаждат се на някого и му казват, че негов близък е заразен с коронавирус. Трябват пари, за да бъде настанен в болницата и за тестовете.

От полицията обясниха, че средства не се заплащат в този случай.

Втората измама е свързана с посещение на място по домовете за дезинфекция. В Бургас най-активно се шири този род измама. Вижте и видеото долу.

Ако имате съмнения относно измама, звънете на тел. 112. Операторите са инструктирани да дават полезна информация на гражданите относно коронавируса, а не само да приемат конкретни сигнали за извършени престъпления както беше до преди обявяването на извънредно положение в страната.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.