Извънреден брифинг: 62 души заразени с коронавирус и мерките на МС

0
247

Преди малко приключи работната среща на МС със синдикатите и КРИБ. Ген. Мутафчийски обяви, че 62 души са заразени към момента у нас

Министър Горанов и министър Караниколов за кризата с коронавируса

Пробите на Бойко Борисов и на членовете на Националния кризисен щаб са отрицателни.

По света 176 000 са заразени с коронавируса, а от тях 6000 са починали.

Министър Горанов прави коментар на двата механизма за бизнеса за справяне с кризата.

Никой не може да каже колко точно ще продължи кризата с коронавируса.



Целта на правителството е да бъдат съхранени човешките ресурси.

Всички стопански дейности могат да бъдат осъществени. Строителство, банкова дейност, при положение, че не се прави струпване на много хора на едно и също място. В този случай най-уязвими са заведенията за хранене и увеселителните клубове.

Държавата може да осигури помощ за възнагражденията на работниците до 60%. Работодателите трябва да кандидатстват пред бюрото по труда. По този начин няма да се наложи прекратяване на трудовите правоотношения. Държавата може да подпомогне бизнеса в срок до 3 месеца.

Втората мярка е свързана с инструменти за финансово-кредитната система.

Капитал от 500 милиона от Българската банка за развитие ще бъде получен. Ще бъде използван като портфейлни гаранции към търговските банки. Те ще могат да проявят гъвкавост към своите клиенти с кредити. Да се удължат сроковете за погасяване на кредите от клиенти, които са засегнати от кризата.

Българската банка за развитие да участва временно с опция за обратно изкупуване в капитала на дружества с нужда от средства. Финансирането на тези банки и компании ще бъде с 0% лихва.

Стопанските последствия зависят от времето, през което ще продължи настоящата криза. Стопанският живот у нас няма да замре.

Най-лошият сценарий е кризата с коронавирусът да се задълбочи и през следващите месеци да бъдем в условията на извънредно положение. Да се надяваме, че няма да стигнем до там.

Първата мярка за 3-месечно подпомагане на работниците ще позволи на добросъвестните работодатели да запазят своя персонал.

Бизнесът е представил своите искания за различни срокове при взаимодействие с държавата. Декларации пред статистиката, годишното финансово приключване.

Всички казуси ще бъдат обединени и ще се направят промени в законите за времето на кризата. Утре ще бъдат гласувани в парламента.

Министърът на икономиката Караниколов подчерта, че не трябва да се подвеждате по различни мерки от популизъм. Като да не си плащате сметките, както са предложили от партии. На вас ще ви излезе двойно по-скъпо, защото ще има начислени лихви. А тези дружества могат да фалират и тогава за целия народ животът ще стане двойно по-скъп.

Министър Петкова и министър Аврамова направиха коментар за сметките за водата и тока ТУК.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.