Извънредно от МС: Смъртните случаи от коронавирус у нас вече са 6

0
277

Поредният брифинг на МС и на премиера Борисов дава информация за състоянието на страната в условията на коронавируса

По време на извънредния брифинг на МС за коронавируса

Премиерът Борисов, заедно с министрите Сачева, Горанов и Караниколов са провели разговор с МВФ.

МВФ дава за пример България и адекватните мерки, които правителството прилага в условията на извънредно положение.

Българските фирми са изключително гъвкави и адекватни. В много от тях се шият защитни маски и защитно облекло.

България има готовност да изнася и в чужбина.



Натрупаният през изминалите години бюджетен излишък ще ни позволи в рамките на 3 месеца да разполагаме със средства. За момента правителството не желае да тегли излишни кредити от европейските банки и институции.

Най-важните задачи са да бъдат раздавани по 1000 лева на онези лекари, медицински сестри, лаборанти и санитари, които пряко обслужват заразените с коронавирус.

Да бъдат стимулирани инспекторите от РЗИ, полицаите и военните.

След това да има осигурени средства за пенсии на пенсионерите, както и бонуси за Великден за всички с малки пенсии.

Да бъдат стимулирани пряко потърпевшите от кризата браншове – туризъм, заведения, магазини и други. Помощта 60% от държавата и 40% от работодателите. Целта е работниците и служителите да не бъдат съкратени.

Премиерът  Борисов за пореден път обърна внимание на всички възрастни хора над 60 години. Да бъдете дисциплинирани. Да излизате на пазар само между 08:30 и 10:30 часа. Да не влизате в пряк контакт с други хора, за да не се предава заразата от коронавирус.

В сряда ще има брифинг от страна на водещи икономисти и банкери. В момента те обмислят по какъв начин да бъдат забавени плащанията по кредити за хора, които няма да имат доходи в момента заради коронавируса. Става дума за главници и лихви.

По повод ваксинацията на децата.

Главният здравен инспектор доц. Кунчев каза, че ваксините могат да бъдат отложени за няколко месеца. Това няма да бъде проблем с имунизационния календар на децата. След приключване на епидемията с коронавирус, ваксините ще  бъдат сложени.

През 2020 г. на задължителна ваксинация подлежат всички, които са родени през 1925, 1935, 1945, 1955, 1965, 1975, 1985, 1995, 2005 и 2008 година.

Ваксинацията е против тетанус и дифтерия, а ваксината е Td. Ваксината се поставя от личните лекари, а времето е  през цялата 2020 година.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.