Вицепремиерът Томислав Дончев за икономическата обстановка в страната

0
101

Вицепремиерът Томислав Дончев гостува в студиото на БТВ при Антон Хекимян в извънредно интервю за икономическата обстановка в страната

Томислав Дончев

Никой не може да каже кога ще приключи кризата с коронавируса.

Никой не може да каже как точно ще се развива икономиката в света след нейния край.

Световните анализатори казват, че обстановката ще бъде трудна след това.

НС ще гласува решението на МС за удължаване срока на извънредното положение у нас до 13 май 2020 г.Цвета Караянчева прави коментар ТУК.

Лицата, които не работят и не получават средства от Бюрата по труда. Могат да кандидатстват за помощ от Социално подпомагане. Сумите не са големи, но се изплащат 1 година.

Особено уязвими са самоосигуряващи се лица на свободна практика. Козметици, фризьори, маникюристи, таксиметрови водачи.

Лицата в затруднено положение могат да кандидатстват за безлихвен заем до 1500 лева.

Уязвими са онези фирми у нас, които изнасят продукция в чужбина. Износите са прекратени заради коронавируса. Ако тези фирми не са променили своя предмет на работа. Например да шият маски и защитни облекла, те също трябва да пуснат своите работници в отпуск. Дали ще бъде платен или неплатен, зависи от решението на мениджмънта.

В момента се прави анализ на разходите на държавата за своите работници. Томислав Дончев казва, че каквото бъде положението в частния сектор, такова трябва да бъде и в държавния сектор.

Томислав Дончев коментира, че плащанията към бюджета трябва да се извършват. Тези средства са необходими, за да може държавата да изплаща пенсиите и сумите на безработните лица в Бюрата по труда.

Държавата в момента раздава храна на около 60 000 души социално слаби. А с помощта на БЧК ще дават пакети с храна на около 40 000 българи.

Посланието на Точислав Дончев е да бъдем дисциплинирани и единни, за да можем да оцелеем. Здравето е най-важно.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.