Борисов и щабът задължиха носенето на маски, за помощите и банковите кредити

0
657

От 12 април 2020 г. носенето на предпазни маски става задължително за абсолютно всички граждани

Задължителното носене на предпазни маски започва на 12 април и приключва на 26 април. След това все още не се знае какво ще се прави

Сутринта по време на извънредния брифинг на Щаба и на МС премиерът Борисов каза, че ще бъде въведена тази мярка.

Причините са основно две.

Първата е, че пикът на коронавирусът у нас все още не е достигнат. За да се предпазим е важно да се носят и маски.

Втората причина са големите празници Лазаровден, Цветница и Великден. Въпреки решението на Светия синод да не се ходи на църква, много хора ще го направят. При това не само в дните на трите празника. А през седмицата от Цветница до Великден, която се нарича още Страстната седмица. И от Великден до 26 април, защото седмицата е Светла, наситена с важни чествания.



Премиерът Борисов заяви, че няма да отида на църква, за да дава пример. Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов също обяви, че на Цветница с неговото семейство ще си останат вкъщи.

По повод задължителното носене на предпазни маски. Още днес охраната на големите хранителни вериги у нас в някои градове предупреждаваха клиентите. От утре без маска купувачите няма да бъдат допуснати в търговския обект.

Но това се отнася за движението по пътя. Влизането в закрити обекти, пазаруването от пазара. На работното място. Това изискване е на основание Заповед № РД-01-197 от 11.04.2020 г. на здравния министър.  Заповедта е в сила до 26.04.2020 г.

Ако някой по някаква причина все още не си е взел предпазна маска, да носи шал през устата и на носа. Това уточнение направи премиерът Борисов тази сутрин.

Министър Деница Сачева каза, че самотните родители, които отглеждат сами своите деца и са засегнати от кризата, ще получат еднократна помощ от 375 лв. Това са хора, които са принудени да ползват неплатен отпуск.

По време на брифинга премиерът Борисов заяви, че и засегнатите от кризата родители с многодетни семейства в неравностойно положение и в неплатен отпуск също трябва да получат помощ. Но какъв ще бъде нейният размер, не беше обявен.

Вчера УС на БНБ излезе с решение, което се отнася за българските граждани с кредити у нас. Решението е взето на база предложенията от  Асоциацията на банките в България.

Решено е да се направи отсрочване на задълженията по кредитите до 6 месеца. Т.е. до 31 декември 2020 г.

Изискването е лицата редовно и съвестно да са погасявали своите кредити.   Или са имали просрочие не по-дълго от 90 дни до 01 март 2020 г.

Ползвателите на банкови кредити ще имат възможност да направят промяна в своите графици за изплащане на лихвите и главницата. Но няма да могат да променят размера на договорените по-рано лихви.

Ползвателите на кредити, които са изпаднали в затруднено положение заради коронавируса, трябва да се срещнат със своите банкери.

Имате право да направите отсрочка до 6 месеца заедно на главницата и на лихвите. Да отсрочите погасяването само на главницата. Това зависи от вашите възможности и от размера на дължимите суми.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.