На Цветница 2020 не ходете на църква (но поздравете именниците и пригответе специалната храна)

0
546

За Цветница 2020 Светият синод взе решение да не се раздава върба. Не ходете на църква. Но не забравяйте да приготвите празничната трапеза и да поздравите именниците

На Цветница 2020 не ходете в храма. Молете се вкъщи на Господ

Всеки в своя дом има икони. Запалете си домашното кандило.

Запалете свещи. Ако нямате църковни, с каквито разполагате. Прекадете с тамян. Създайте собствена духовна атмосфера.

Молете се. Господ винаги чува молитвите.

Цветница – Вход Господен в Йерусалим се пада в последната неделя преди Възкресение. Християните все още постят. Заради значимостта на празника, църквата позволява да се приготви празнична трапеза. На нея се поднася риба.



Както на Благовещение, така и на Цветница няма изискване нито към вида на рибата, нито към начина за нейното приготвяне. За разлика от шарана на Никулден.

Според вашите финансови възможности, можете да приготвите онази риба, която обичате или можете да си купите. Не е проблем да си вземете готова маринована, веяна или пушена риба. Можете да си отворите и една консерва с риба.

Важното е и вие да усетите емоцията на Цветница.

Всъщност празникът Цветница у нас се нарича още Връбница, заради върбата. Но тази година няма да има осветена върба за вярващите.

Истинското име на празника е Вход Господен в Йерусалим. На този ден Иисус Христос влиза в свещения град яздейки магаре (осел). След като възкресил починалия Лазар, вярващите за пореден път се убедили, че Иисус е Месията от свещените текстове на пророците.

Затова те застилали пътя му с палмови клонки. На запад празникът се нарича Палмова неделя. У нас нямаме палми, но имаме върби и му казваме Връбница.

От Цветница до Разпети петък Иисус Христос живее последните си земни дни. Той извършил много дела. По този начин показал на християните как трябва да продължат да живеят праведно след него. Кулминацията е изкупуването на човешките грехове на Голгота.

Но преди този черен ден, Цветница е щастлив и радостен. Имен ден празнуват прекрасните имена на всички цветя и растения.

Цветана, Цвета, Цветанка; Цветомира, Цветомир, Цветозара, Цветозар; Цецо, Цецка, Цвятко, Цветан, Цветелин, Цветелина;  Цветослава, Цветослав; Акация, Маргарита, Маргарит, Роза, Ралица; Детелина, Детелин, Ела, Върба, Фиданка, Росица, Невен, Невена; Здравка, Здравко,  Зюмбюла, Зюмбюл, Карамфила, Карамфил; Кремена, Диляна, Дилян, Иглика, Камелия, Лили, Лилия; Малина, Малин, Петуния; Теменуга, Трендафил, Трендафилка, Жасмина, Жасмин и други.

Бъдете живи, здрави и много щастливи!

 

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.