Извънредно включване от Щаба при МВР за предстоящите празници

0
683

По повод предстоящите Великденски празници Щабът към МВР даде извънреден брифинг като акцентира върху важните аспекти за сигурност

Щабът на МВР по време на извънредния брифинг за мерките по празниците

Главният комисар на МВР Ивайло Иванов започна брифинга с уговорката, че въведените мерки за извънредното положение у нас остават същите.

Задължително трябва да носите предпазните маски, когато сте извън домовете си или шал през устата и носа. Това важи и когато отивате до контейнера.

Да не се излиза от къщи без основателна причина. Ходене само до магазина и до аптеката.

Кооперативните пазари няма да работят по празниците. Те ще бъдат затворени от Разпети петък до Великден – неделя. В понеделник отново производителите на разсади, зеленчуци и цветя ще могат да продават своята стока.



Ходенето на църква да става само в краен случай. Пожарната е извършила проверки във всички храмове в страната. Освен за наличие на пожарогасители, предписания са правени на онези църкви, в които през изминалите дни е имало струпване на хора.

На църква да отидат вярващите, които са постили и трябва да получат причастие за Великден. Изискването отново е да се спазва дистанция между хората от 2 метра.

Вярващите, които ще запалят кандилата пред иконите и свещи за Великден вкъщи. Свещите да бъдат поставени стабилно, за да не станат пожари. Кандилата също да бъдат добре прикрепени към иконите или сложени на стабилна повърхност. Не ги оставяйте без надзор. Гасете ги, когато лягате да спите.

Най-сериозен остава проблемът с пътуванията извън населените места и с движението в населените.

КПП-та на големите областни градове ще действат през всичките дни по Великден. Основанията за излизане или влизане са както до сега. Отиване или връщане от работа. По празниците ще работят големите хранителни вериги, аптеките, болниците, полицията, пожарната.

Всички останали фирми трябва да спазят Кодекса и да почиват от Разпети петък до Светли понеделник.

Втората причина е носене на лекарства за човек в нужда. Посещение на медицински център или ходене до хранителен магазин/аптека от населено място, в което такива липсват.

Журналисти поставиха въпроса какво ще се случи с лицата, които живеят в София или в други областни градове. А техните родители живеят извън тях. Те ще искат да се приберат, за да бъдат заедно през тези 4 дни.

Главен комисар Ивайло Иванов даде следните примери. Има много хора, които са заразени с коронавирус, но нямат симптоми. Те са и преносители на заразата. Ако отидат при своите родители, ще ги заразят и възрастните хора ще се разболеят. А по принцип никой не иска да причини подобно нещо на хората, които обича.

Главен комисар Иванов каза, че и той иска да се прибере при неговите родители. Но не го прави точно поради тази причина. И припомни, че в момента всеки бързо, евтино  и лесно контактува с целия свят чрез мейл, телефон, вайбър и други средства. Сега не е както преди.

Така, че ходенето при близките по принцип не е основателна причина за напускане на населените места.

Полицията направила проверка на случаен принцип на подадените документи в КПП-та. Оказало се, че 650 от тях са фалшиви. Лицата нямат трудови договори в цитираните фирми.

Вероятно сред тях има някои, които работят нелегално. Това също може да бъде установено. Но повечето са използвали фалшиви данни, за да осъществяват движение.

На въпрос дали армията ще бъда включена в действие по празниците, главен комисар Иванов обясни следното.

Ако се окаже, че има много заразени полицаи с коронавирус и броят на служителите на МВР падне значително, ще търсят помощ и от армията. За сега все още подобна помощ не се налага.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.