БГ държавници отправиха своите послания за Възкресение Христово

0
211

По случай най-великия празник Възкресение Христово българските президент, премиер и лидери на партии отправиха своите послания и пожелания

БГ държавници отправиха своите послания за Възкресение Христово
Президентът Румен Радев се обърна към българския народ с думите:

Честито Възкресение Христово!

Православните българи днес отбелязваме своя най-светъл и значим празник. Възкресението, проправило път към вечността, е съхранената от мракобесие вяра и оцелялата в изпитания надежда.

С вяра народът ни достигна върховете на своя книжовен и държавен разцвет. С нея намери спасителния брод към свободата си. Вярата е вградена в българския национален дух. Вдъхва му сила да се възражда. Окрилява го и да преодолява, и да постига, и да пребъдва.

Днес сме призвани да надмогнем изпитанието на 2020г., да търсим най-верния път и съгласие за справяне с дългосрочните последици от кризата. Не с насаждане на чувство за вина, страх и разделение. А с осъзната отговорност и грижа за ближния, с обединени усилия срещу опасността и вяра в утрешния ден. Нека бъдем единни не само в защитата на всеки човешки живот, но и в отстояването на неговото достойнство и бъдеще.



Честит светъл празник!

Председателят на НС Цвета Караянчева написа във ФБ:

На Великден, искам да си пожелаем много неща. Да бъдем здрави, да бъдем добри, да бъдем единни. Нека тези от нас, които са вярващи християни да отворят сърцата си за чудото на Възкресението, а тези от нас, които изповядват друга религия, да почувстват радостта от пролетта, дори когато имат възможност да я виждат само през прозорците си.
Вероятно повечето от Вас, също като мен, няма да получат утехата да прегърнат най-близките си от страх да не поставят под заплаха здравето на хора от рисковите групи. Естествено е човек да изпитва тъга и гняв в момент, когато сме принудени да се откажем от обичайните радости около празника, от навици, ритуали, традиции. Но именно заради тази ужасна ситуация трябва да намерим в себе си сили да сме спокойни и дисциплинирани. За да можем на свой ред да помогнем на някой друг да се справи с тъгата и гнева.
Да не забравяме, че терминът „социална изолация“, който се наложи в обществото, всъщност е дълбоко погрешен. Изолацията е само физическа. Нека използваме дните около празника, за да бъдем в непрекъснат контакт, макар и от дистанция, с близки, приятели, познати – съвременните технологии дават достатъчно възможност за това. Да не забравяме самотните, да не забравяме по-слабите от нас, нито тези, които живеят в страх. Днес, повече от всякога, сме длъжни да намираме думи на съчувствие, утеха и кураж за всички, които имат нужда от тях.
И най-вече да не забравяме, че и това странно, нервно време на несигурност и самота ще отмине. И парковете отново ще се напълнят с деца и младежки компании и пак ще има смях и близост. Може би не толкова скоро, колкото ни се иска, но и това ще стане!

Честит Великден! Пазете се и бъдете здрави!

Най-емоционално беше посрещането на Възкресение на премиера Бойко Борисов.

Заради пандемията Бойко Борисов каза преди дни, че той и неговото семейство ще бъдат в градината на дома им. Там ще посрещнат великия празник.

И призова вярващите да не ходят на църква, а да посрещнат Великото събитие като него.

Христос Воскресе! Великден е най-светлият християнски празник. Сега е времето за надежда и силна вяра. В настоящата ситуация трябва да сме по-добри и по-смирени. Нека да направим всичко, което зависи от нас, за да може след години да се гордеем с решенията и действията си. Трябва да сме единни в това предизвикателство и да проявим отговорност. Има време за всяко нещо – време за прегръщане и време за въздържане от прегръщането. Благоразумният предвижда злото и го избягва. Бог не е само в храма, Той е навсякъде! Бъдете силни и търпеливи, ще настъпят по-добри дни!

Nai-post ni Boyko Borissov noong Sabado, Abril 18, 2020

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пожела:

Христос Воскресе! Нека донесе благодат на българската земя, здраве и сили на българския народ, топлина и любов във всеки български дом!

Лидерът на ПП Воля Веселин Марешки написа във ФБ:

Христос Воскресе!
Приятели, нека този светъл празник озари домовете ви! Нека донесе здраве, благоденствие и много щастие на всички българи! Да сме сплотени, съпричастни, добри!
С Божията помощ ще се справим с всяко предизвикателство

Лидерът на ДПС Мустафа Карадаяъ поздрави българските християни:

Честито Възкресение Христово!
Поздравявам всички православни християни с най-светлия християнски празник и пожелавам на всички много здраве, мир, любов и благодат!
Нека символът на Празника – вярата в победата над злото и смъртта, да бъде опора и светлина по пътя към успеха и в сегашното тежко изпитание.
Нека никога не забравяме грижата за ближните и в молитвите да сме с всички, които се борят за човешкия живот, да пазим човешкото достойнство и бъдеще.
Честит Великден! Бъдете здрави!

 

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.