Стойчо Керев разплита най-съкровената човешка мистерия

0
6182

Журналистът и продуцент Стойчо Керев и неговият гост ни потапят във вътрешния и най-съкровен свят на човека и неговата връзка с Бога

Стойчо Керев

В студиото на „Новото познание“ за първи път гостува писателят Калин Терзийски.

Вярата в Бога е изключително дълбок и личен акт. И той касае само човекът и Всевишния. Никой не може да казва на другия, че трябва да вярва по един или по друг начин. Както и никой не може да определя дали вярата на един човек е силна или слаба.

Човек трябва да се моли сам. Това е дълбоко личен момент. Никой няма право да казва на другите как да се молят. И не трябва другите да му казват как да го прави.

Повечето хора откриват Бога в моменти на страдания. Така се случило и с писателя Калин Терзийски.



В казармата служил като граничар. Граничарите от казармата били подлагани на нечовешки изпитания. Карали ги 3 пъти дневно да бягат по 10 километра с противогази. Калин Терзийски започнал да повръща кръв и да припада. Други момчета стигали до болницата.

Военните ръководители се сменяли постоянно. За да може всеки нов да изпитва ярост към войниците, а не да се пречупи пред тях с течение на времето.

В такива мъчителни моменти, когато човек е толкова сам и беззащитен, няма към кого да се обърне за помощ.

Имало едно момче на име Томи Караколев. Бил по-голям от останалите момчета. Следвал във ВМЕИ. Но понеже проповядвал християнство, бил изгонен от учебното заведение. И го изпратили на това адско място за назидание.

Този Томи бил доста по-слаб от останалите. Имал болезнен вид. Но през цялото време се усмихвал. Също трудно понасял изтезанията. Когато паднел, другите отивали да го изправят. Той им казвал да не го пипат. След малко сам ставал и продължавал.

И винаги повтарял на останалите войничета, че техните началници не знаят какво вършат. Калин Терзийски обяснява, че когато си в компанията на подобен вярващ и религиозен човек, не може да не станеш и ти вярващ.

Бог не се постига  с  четене и с натрупване на знания. Бог не може да бъде принизяван посредством елементарен еснафски морал.

Всеки човек е едно страдащо кълбо от невежество, недоразумения и мъка. Но всеки има право да вярва в Бога.

Още изключително интересни мисли, съвети и разсъждения ще научите от видеото долу.

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.