Велик празник празнуваме на 10 май

0
978

На 10 май през 2021 г. празнуваме великия празник “Света София – премъдрост Божия”

“Света София – премъдрост Божия”

Празникът е с променлива дата и зависи от Великден. През първата неделя след Възкресение Христово почитаме Свети апостол Тома. Затова се нарича Томина неделя.

В понеделник след Томина неделя почитаме “Света София – премъдрост Божия”.

През 2020 г. се падна на 27 април. През 2019 г. е бил на 6 май. През 2021 г. е на 10 май.

Не трябва да бъркате празника “Света София – премъдрост Божия” с другия, когото честваме на 17 септември.



На 17 септември почитаме Света София и нейните дъщери Надежда, Вяра и Любов.

Но на 10 май не става дума за някоя светица или мъченица с името София.

„София“ е събирателно име за Божията премъдрост – Господ Иисус Христос като Бог-Слово. Може да се каже и по друг начин, че Иисус Христос е Божията Премъдрост.

През цялата седмица след Възкресение отдавахме почит към различни важни християнски личности. Например, в понеделник почетохме Светите апостоли. Във вторник Божията майка. В събота Свети Йоан Кръстител. В неделя Свети апостол Тома, който бръкнал с пръст в раните на Иисус, за да се убеди, че наистина е възкръснал.

А в понеделник отново отдаваме почит на Иисус не просто като Син Божий и като наш Спасител, а като Слово, в което е събрана цялата Божия премъдрост. Той е част и от Светата Троица – Бог Отец, Бог Син и Светият дух.

По принцип на този ден християните ходят на църква. Палят свещички за здраве и отдават почит към Христовото Възкресение.

Поздравът „Христос Воскресе – Воистина Воскресе“ се използва 40 дни след Великден.

През 2021 г. също можете да отидете на църква.

Но както знаете, трябва да носите предпазна маска на лицето. Ако нямате, сложете кърпа или шал през носа и устата.

В храма могат да влизат малко хора, за да няма струпване. Стойте на разстояние 2 метра едни от други. Не пипайте иконите и не ги целувайте.

Но извънредното положение не може да ви попречи да се молите на Господ. За вас, за вашите близки, роднини и приятели. Тази година се помолете да няма повече заразени с коронавируса. Да излезем от извънредното положение възможно най-бързо, защото негативните последствия започват да се усещат осезаемо.

Помолете се Господ винаги да ви дава мъдрост, с която да се справяте с всички предизвикателства в живота и да разрешавате вашите проблеми.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.