Важно за всички: Министър Ананиев издаде 2 нови заповеди в борбата с COVID-19

0
545

От 1 май 2020 г. влизат в сила 2 нови заповеди на здравния министър Ананиев. Те се отнасят за мерките в борбата с  COVID-19

По-лек режим у нас в борбата с COVID-19
Първата заповед е свързана с носенето на предпазните маски.

Заповед № РД-01-247/01.05.2020 г. казва, че вече не е задължително носенето на предпазните маски вън.

Т.е. докато се движите по улиците и в парковете, не трябва да слагате маски. Маските важат само за затворените помещения.

Докато се придвижвате към магазина или аптеката, не държите маската на лицето. Но когато влизате в тях, трябва да сложите маските. Ако нямате предпазна маска, използвате шал или кърпа, които покриват устата и носа.

Това се отнася при посещение в сградите на държавната администрация. Докато пътувате в градския транспорт или в такситата.Желателно е да слагате маските, докато разговаряте с хора вън на улицата или в парка. Това е въпрос на лична отговорност към околните.

Изискването за спазване на социална дистанция остава.

Докато изчаквате реда си, за да влезете в магазин, в аптека, в пощата, в офис на Изипей, в публичната администрация стоите на разстояние 1,5 – 2 метра едни от други.

Докато чакате на автобусната спирка, отново спазвате тази дистанция.

Докато се движите по пазара или се разхождате в парка, отново дистанцията продължава да важи.

Втората заповед е свързана с движение на открито сред природата във всички природни паркове и в планините.

Заповед № РД-01-248/01.05.2020 г. изисква от кметовете на населените места и от областните управители  да създават необходимата организация за гражданите.

Посещението сред природата се позволява като отново се спазват изискванията за спазване на изискуемата дистанция между хората. И да не се допуска струпване на много хора на едно място.

Разрешават се движението, разходките и спортуването на тези места.

Забранено е използването на градски транспорт и на лифтове. Т.е. вие се придвижвате с вашия личен автомобил,  пеш или с колело.

Не се допускат посещения в туристическите обекти и хижи. Както и посещения на заведенията към тях – ресторанти, барчета и закусвални.

Носете вашите предпазни маски с вас.

Докато се движите сред природата, те няма да са ви необходими. Но докато стигнете до планините и природните паркове, както и при обратното ви предвижване към вашия дом може да ви се наложи да ги използвате.  Някои от по-важните случаи за тяхната употреба са описани по-горе.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.