Честит Имен Ден на 5 май! Почитаме смела млада светица

0
443

Честит Имен Ден!

На 5 май почитаме Света Ирина Сн: ФБ

На 5 май почитаме млада светица. Тя прие християнството и до последния си дъх остана вярна на Христа.

Родителите на Света Ирина били много богати и знатни, но езичници.

Малката Ирина получила високо за онова време образование. Имала прислуга и хора, които да се грижат за нея.

Един от възпитателите й бил християнин.Той пазел в тайна своите религиозни и духовни вярвания. Но успал да накара младата девойка за повярва в Христа.

След време тайно приела Светото кръщение. Посвещението извършил Св. апостол Тимотей, ученик на Свети апостол Павел.

След като станала християнка, Света Ирина казала на родители си, че не иска да се омъжи. Признала, че е станала християнка, даже се опитала да покръсти и родителите си.

Докато изнасяла проповеди пред своите майка и баща, таткото слушал и не реагирал. Но когато накарал младата Ирина да се поклони на идолите и тя отказала. Тогава заповядал да я вържат и да я хвърлят на пътя, за да бъде премазана от минаващите коне.

И в този момент се случило чудо невиждано. Конете вместо да прегазят девойката, обърнали посоката на движение и връхлетели върху нейния баща. Не го убили, но получил много тежки травми.

Света Ирина съжалила злощастния си баща и започнала да се моли за него. Господ изцерил раните му. След тази случка бащата приел християнството. Заедно с него още 3000 души станали християни.

След като получила подкрепа от своето семейство, Света Ирина станала верен проповедник на християнството в земите на днешна Северна Македония.

Успяла да привлече към правата вяра повече от 10 000 души.

Когато наближил краят на земните дни, Господ изпратил знак на Света Ирина. Тя се отправила в отдалечена пещера. Накарала да затрупат входа с камъни. След това душата й напуснала тленното тяло.

Имен Ден на 5 май празнуват  Ирина, Ира, Ирочка, Иринка, Ириней.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.