Последна информация от МС за ваучерите за почивка от 210 лева

0
260

Много българи проявяват интерес към ваучерите за почивка, които МС обеща да предостави на гражданите. Те са на стойност 210 лева

Ваучери ще получат само лицата на първа линия в борбата с Covid-19

Безплатна почивка за 210 лева ще получат само лицата, които са били ангажирани на първа линия в борбата с Covid-19.

Днес предложението за гласуване в НС беше внесено от депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Хората, които ще могат да се възползват от държавния подарък за 210 лева ще бъдат определени от съответните ведомства.

Това са лекарите, медицинските сестри и лаборанти от всички лечебни заведения ангажирани в борбата с Covid-19. Собствеността на лечебното заведение няма значение, писа Дарик.



Следват полицаи и военни от МВР и МО. Служители от Националния център по заразни и паразитни болести,  Агенцията за социално подпомагане. От Националното тол управление и Регионалните здравни инспекции.

Ваучерите са лични и поименни. Лицата, които ги получат имат право да ги използват до 30 ноември.

Почивката трябва да бъде не по-малко от 7 дни. Почивните бази и почивните станции, които приемат тези ваучери от клиентите, ги връщат към държавния орган, който ги издава. Това трябва да стане до 10 дни след изтичане на месеца, през който ваучерите са били използвани. След това представените ваучери от  почивните станции и бази ще бъдат осребрени.

Ако се окаже, че ваучер не е бил използван по предназначение, следват санкции. Наказанието за виновното лице е глоба от 500 до 1000 лева. А имуществената санкция започва от 2000 до 5000 лева.

При установено нарушение най-лекото наказание за почивните бази ще бъде отказ ваучерите да бъдат осребрени.

При тежки нарушения ще има и други санкции.

Отпечатването на ваучерите ще се осъществи от Министерство на туризма. Негови служители ще следят за правилното използване на ваучерите.

Броят на ваучерите ще бъде определен от МЗ.

Обектите, които могат настаняват граждани срещу  ваучери са почивни бази по линия на НОИ.  Болници за рехабилитация, балнеолечебни центрове, собственост на държавата. Различните почивни бази на различните министерства и ведомства, определени по списък. Списъкът се приема от Министерския съвет.

Всички останали български граждани ще могат да се възползват от намаленото ДДС за туристическия бизнес. От 01 юли 2020 г. до 31 декември 2021 г. ДДС става 9%. Същият процент важи и за книгоиздаването.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.