Никога няма да отгатнете какво се крие отвъд тази цветна стена! (СНИМКИ)

0
408

На пръв поглед тази изключително колоритна цветна стена изглежда зашеметително, но ще бъдете още по-изненадани, когато надникнете отвъд нея

Тази цветна стена наистина ще ви изненада. Освен със своя колорит и биоразнообразие, тази прелест е всъщност истинско произведение на ландшафтната архитектура, тъй като представлява най-голямата вертикална градина в целия свят. Това е градината на Fiordaliso Shopping Center, ситуиран в Розано в Италия. От миналата седмица тази изключително цветна стена е вече рекордьор и присъства в Книгата на рекордите на Гинес, съобщи Днес +.

vertikalna gradina
Това е най-смайващата цветна стена в света

Прочутата колоритна вертикална градина е изградена върху 1263 кв. метра площ. Върху тези смайващи размери се срещат повече от 44 000 представители на различни видове цъфтящи и вечнозелени растения.

Тази уникална цветна стена е препълнена с различни цветове и текстури, в нея има от мъхове до красиви цветя, обагрили фасадата на Fiordaliso Shopping Center в пъстра феерия от краски.

Благодарение на тази вертикална цветна градина, един обикновен на пръв поглед МОЛ се превръща в истински оазис. Наред с красотата, с която дарява всеки посетител на търговския център, тази цветна стена подобрява и качеството на въздуха в региона.



vertikalna gradina
Прелестна фасада има търговският център Fiordaliso Shopping Center

Освен всички други ползи от наличието на тази прелестна хармония от цветове и аромати на цъфнали цветя, най-голямата вертикална градина се грижи за понижаване разходите за електрическа енергия на търговския център Fiordaliso Shopping Center, тъй като са изградени специални слънчеви колектори, които преработват енергия от слънцето.

А растенията, освен всичко друго, се оказват и най-добър шумоизолатор, тъй като абсорбират шума от преминаващите наоколо автомобили и усвояват вредните емисии от изгорелите им газове.

vertikalna gradina
Това е най-новият рекордьор в Книгата за рекордите на Гинес

Този истински рай на Земята е проектиран от виртуозния архитект Франческо Болани, който споделя, че при стартирането на проекта, преди 5 години, е било необходимо всичките тези 44 000 растения да бъдат засети в оранжерия, докато фасадата на търговския център бъде изградена.

Болани разказва още, че всяко едно от растенията пуска своите корени в специално пригодени за целта ниши в стената. Този шедьовър на архитектурата е като конструиране с „Лего”, но в гигантски мащаби.

vertikalna gradina
Истински шедьовър е най-голямата вертикална цветна градина в целия свят

За радост на своя създател, тази уникална цветна стена бие по грандиозност най-голямата вертикална цветна градина до този момент, която е била изградена в Мадрид – Patrick Blanc, която е разположена на едва 844 кв. метра площ.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.