Рекорд на ухапани от кърлежи у нас: Ето какво трябва да направите

0
391

За изминалите няколко дни са регистрирани в РЗИ 235 пациента с кърлежи  в морската ни столица Варна. Според Агенция „Фокус“

Пазете се от кърлежите Сн: ФБ

Топлото време провокира малки и големи да бъдат сред природата.

Без значение дали сте в градския парк, на село, на вилата или някъде в планината, кърлежите са навсякъде.

Не можа да се каже каква е причината толкова хора да са ухапани от кърлежи точно във Варна. Задължение на всяка община е да пръска тревните площи с препарати против кърлежи.

Кърлежите са опасни, защото могат да ви заразят с различни  патогенни болести. Например, коремен тиф, борелиоза, лаймска болест, енцефалит и петниста треска.



Заразата на тези опасни заболявания се предава посредством слюнката на насекомите. Затова е невъзможно да се определи носителят на болестта с просто око.

Един от начините да се предпазите от кърлежите е да обличате тесни дрехи, дълги чорапи и здрави обувки, когато ходите сред природата.

Друг начин е да използвате препарата „Випразин репелент“. Това е спрей. Едно напръскване действа ефикасно около 6 до 7 часа. Той отблъсква всякакви насекоми като мухи, оси, комари. Не само кърлежи.

Ако забележите кърлеж на вашата кожа или на кожата на вашите деца, първо потърсете медицинска помощ. Най-добре е медицинско лице да го извади.

Ако нямате такава възможност по каквато и да е причина, трябва да се справите сами.

Според народната медицина е важно първо да намажете кърлежа с някаква мазнина – оли, зехтин, мас, маргарин. Дори крем за ръце или за лице. Но внимателно без да го дърпате и дразните.

Мазнината му причинява неустойчивост на крачетата. Той губи устойчивост. След това лесно можете да го извадите с медицинска пинцета или за вежди.

Когато го извадите, разгледайте го добре дали сте извадили и главата. След това направете дезинфекция с йод или с алкохол с висока концентрация – ракия, уиски, водка.

Наблюдавайте мястото. Ако в рамките на няколко часа до около 2 дни се получи зачервяване, задължително потърсете лекар. Може да сте се заразили с лаймска болест.

Лекарите казват, че методът с мазнина не е желателен. Защото кърлежът може да повърне изсмуканата от него кръв обратно в човешкия организъм. И тази върната кръв точно може да е заразена с някоя болест, за която стана дума по-горе.

Но в миналото нашите предци така са вадели своите кърлежи.

Ако ви се случи подобно преживяване, вие ще решите как да постъпите.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.