Първите държавници в България отправиха своите поздрави за 24 май

0
427

Денят 24 май е светъл празник за всички българи. Поздравите на първите държавници са вдъхновяващи да се гордеем, че сме българи

Честит 24 май!
Президентът Румен Радев написа във ФБ:

„На 24 май отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Почитаме празника на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата.

Гордеем се с цивилизационния принос на българската азбука и книжовност към духовността на славянските народи и културното богатство на света.

Всяка година в шествието рамо до рамо крачат учители, деца, учени, духовници, творци. Този празник пречиства душите на всички българи, обединени от братството на духа и културата, в което санове и възраст нямат значение.

Днес шествие няма да има, но тъкмо в съкровението на сърцето си всеки един ще има възможността да оцени значението на 24 май. Насаме с думите и чувствата си, с мисълта за приятелите и близките, с които го сродяват езикът и азбуката, преживените стихове, книги, пиеси и филми, общата историческа и културна памет, които ни правят българи. Дори когато хиляди километри ни делят от Родината.



Думите са домът, в който живеем. Нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието.

България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България. Защото духът надмогва всяко изпитание!

Честит празник!“

Премиерът Бойко Борисов поздрави българите така:

„Честит Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост! С чувство на национална гордост се прекланяме пред делото на светите братя Кирил и Методий, благодарение на което днес се изразяваме свободно на родния ни език и сме съхранили духовната си идентичност като народ и държава. С дълбоко уважение и благодарност се обръщам към всички, които като достойни техни последователи, продължават и в настоящето да работят всеотдайно за развитието на просветата и културата в България. Поздравявам сърдечно българските учители и им пожелавам да бъдат здрави и да се гордеят с успехите на своите ученици. Бъдете сигурни, че за нас водещ приоритет остава и занапред образованието и подкрепата за учителите като гаранция за просперитета на държавата. Защото само за можещия и знаещия човек няма твърде далечни хоризонти. Честит празник!“

Председателят на НС Цвета Караянчева записа видео-поздрав за всички българи:

Честит празник!

Posted by Цвета Караянчева on Saturday, 23 May 2020

Лидерът на БСП Корнелия Нинова написа във ФБ:

„Будители, честит празник. Отечеството има нужда от вас сега

Да е честит празникът на буквите, на книгите, на знанието. Днес се прекланяме пред братята Кирил и Методий, пред техните последователи, пред българските учители, пред всички творци на образованието, културата, науката и изкуството и пред всички пазители на българщината. От векове те са нашите духовни водачи. На тях дължим много и към тях се обръщаме в трудни дни. Будители, Отечеството има нужда от вас сега. А нека всички ние им помогнем да ни възвисят. Заедно да намерим пътя на просперитета и добруването на народа.Честит празник, България!“

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов сложи картичка във ФБ и написа:

„Честит празник, българи!
Върви, народе възродени…🇧🇬

Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки поздрави всички българи със следния пост:

„Честит празник на българската просвета и култура и на славянската писменост!
Най-българският празник!🇧🇬

Поклон пред вас, български учители!
Както и да се развие животът на човек, той винаги помни своите първи преподаватели, хората, които са отворили съзнанието му за наука, за изкуство. Никога не забравя вълнението в час, съучениците си, стремежа към знания и амбицията да се доказваш колко много си научил и колко можеш! В най-важния период от живота ни- израстването, учителите са до нас, наравно с нашите родители!
Затова вечно сме им признателни!

Тези дни, когато децата учат от вкъщи, българските учители показаха адаптивност, модерно мислене, иновативност! Спасиха учебния процес със своята всеотдайност и професионализъм! Браво!

Няма да пропусна днес да поздравя и всички дейци на българската култура- певци, художници, писатели, поети, преводачи, археолози, читалищни работници- всички , които ревностно пазят и популяризират нашата уникална духовна съкровищница, които с таланта си разнасят славата на България по целия свят!
Бъдете все така вдъхновени родолюбци!

Честит 24 май, свободни българи!🇧🇬“

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.