Д-р Новакова говори за астмата (защо се диагностицира късно, причини, лечение)

0
459

Д-р Пламена Новакова е специалист алерголог в Клиниката по алергология при Александровска болница. В предаването „Пулс“ на Канал 3 с водещата Гергана Добрева говорят за проблема астма

Д-р Новакова говори за астмата

Астмата е световен здравен проблем.

Тя спада към хроничните белодробни заболявания. Те се нареждат на 4-то място в света след сърдечно-съдовите, метаболитните и онкологичните заболявания.

Много пъти диагностицирането на астма се извършва късно. Причината е в симптомите. Те се разпознават трудно. И когато личният лекар насочи своя пациент към алерголог, вече е доста късно.

Астмата е хронично заболяване на дихателните пътища. То е съпроводено с повторни пристъпи на задух, кашлица и свиркащо дишане. Наблюдава се и стягане в гърдите.



Дишането става трудно, защото се получават отоци по дихателните пътища. А тези отоци са следствие на алергични реакции от различно естество.

Една продължителна кашлица след прекарана настинка често пъти се лекува с антибиотици. Ако обаче пациентът е развил астма, то нейното диагностициране се забавя във времето.

Нощна кашлица, кашлицата на разсъмване трябва да сигнал за астма. Кашлица като алергия от животни би могла да бъде отново астма.

Има фактори, които показват, че един човек може да развие астма. Например, ниското тегло на бебето при раждане. Честа употреба на антибиотици в ранна детска възраст и най-вече до 1 годинка.

Ако бременната жена е пушила или е пребивавала в среда на дим (пасивен пушач), то нейното дете ще бъде предразположено към астма.

Още полезни факти и съвети ще научите от видеото долу. От въпросите на Гергана Добрева и от отговорите на д-р Пламена Новакова.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.