Доц. Калпачки за холестерола, атеросклерозата и плаките в кръвоносните съдове

0
290

Доц. д-р Росен Калпачки  е невролог и началник на  Клиниката по нервни болести при УМБАЛ “Света Анна”. В предаването “Пулс” на Канал 3 с водещата Гергана Добрева говорят за проблема атеросклеротични плаки

Доц. Калпачки в студиото на “Пулс”

Доц. Калпачки обяснява, че точно атеросклерозата е процесът, при който се отлагат плаки по кръвоносните съдове.

Плаките съдържат холестерол и мазнини. С течение на времето е възможно да се отдели калций и други кръвни продукти. Те се прилепват към плаката и така тя може да стане доста обемна.

На холестерола не трябва да се гледа еднозначно в негативен аспект. Има случаи, в които той предпазва кръвоносните съдове от някои тромбози и стенози.

За да се образува плака или трябва да има нараняване или на местата, на които кръвоносните съдове се разклоняват.Исхимичният инсулт се получава следствие на тромб, който запушва главен кръвоносен съд в мозъка.

Този тромб може да се е откъснал точно от плака. Ние днес живеем в уникални време относно качественото лечение на исхимичен инсулт.

С помощта на лекарства и на манипулации, тромбът може да бъде разбит или отстранен.

Тромболизата се превърна в масово – стандартно лечение на инсулти.

Още полезни и важни факти ще научите от видеото долу. От въпросите на водещата Гергана Добрева и от отговорите на доц. Калпачки. Съветите на доц. Калпачки са изключително полезни.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.