Природата ще ни поднесе последното пълно слънчево затъмнение за идните 11 години

0
348

Небето, планетите, Слънцето са една от големите мистерии на природата. Предстои да видим последното пълно слънчево затъмнение за идните 11 години

Датата 20 март 2015 г. ще остане в историята на астрономията, защото тогава любителите на планетите ще наблюдават пълното слънчево затъмнение.

На този ден Луната ще се предвижи по такъв начин, че ще закрие Слънцето.

Населението, което населява най-северните райони ще има възможността да стане част от наистина пълно слънчево затъмнение.

Щастливци ще бъдат жителите на Фарьорските острови, които се намират между Исландия и Шотландия. Астрономи от целия свят ще монтират своя апаратура там, за да заснемат пълното слънчево затъмнение.



zatamnenie
Пълно слънчево затъмнение ще има на 20 март

Една от камерите там ще бъде монтирана в балон, който ще може да се  издигне на 50 километра височина, за да заснеме уникалното явление.

Жителите на Париж ще могат да наблюдават 70% от затъмнението, което ще продължи от 09:10 до 11:55 часа.

По-големи късметлии ще бъдат в Дюнкерк,  където Луната ще закрие 85% от Слънцето.

Подобна ще бъде уникалната гледка в Лондон, докато шотландците ще видят как Луната скрива 94% от Слънцето, писаха в  sanovnik.bg по материали на чуждия печат.

У нас по обяд ще можем да наблюдаваме слънчево затъмнение, но няма да се насладим на пълното, а на частично слънчево затъмнение, защото Луната ще закрие Слънцето само 40%.

Г-н  Никола Петров – директорът на Националната астрономическа обсерватория на Рожен  обясни, че макар и частично, слънчевото  затъмнение в България  ще може да бъде наблюдавано и с невъоръжено око.

Важно е да разполагаме само с едно тъмно стъкло (не може с тъмни очила с UV защита, защото е опасно за вашето зрение) и ще се насладим на това чудо на природата.

Вкъщи всеки може да си опуши стъкло с помощта на  свещ, защото е опасно за зрението да гледаме в този ден към Слънцето без да имаме предпазен филтър.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.