Росен Петров разгадава две от най-големите загадки в българската история

0
522

Росен Петров и неговият гост представят пред зрителите непознатите страни на двама национални герои – Раковски и Ботев

Росен Петров

Историкът, писател и журналист Иван Тренев гостува в предаването „Операция история“.

Заедно с водещия Росен Петров разкриват тайната и непозна същност на Раковски и на Христо Ботев.

Но преди да започне разговорът за Ботев, Иван Тренев прави един кратък обзор на Раковски. Раковски е първият българин и европеец, който  посетил Индия. Владеел санскрит и останалите диалекти. Превел свещените книги на индусите.

Той се самообразовал и в продължение на години превеждал в Марсилия в тамошната библиотека. Французите изпитвали огромен респект към него.



А сега за Христо Ботев.

Когато споменем неговото име, масово хората се сещат за произведенията му и за гибелта на връх Околчица. Или за кораба „Радецки“. Останалата част от живота му остава в сянка.

Христо Ботев съвсем не е бил „луда глава“ и импулсивен борец за свобода. Той бил предводител на изключително грамотна чета. Начина, по който били облечени в онези години и оръжието, с което разполагали ясно до доказва.

Ботев бил всестранно развита личност. Той преподавал в украинско село история,  литература и военно дело. Интересувал се от астрономия.

Още изключително интересни факти ще научите от видеото долу. Освен това ще видите и снимки, които до сега не са били показвани в публичното пространство.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.