БГ археолози откриха неповторима антика на 24 века (ВИДЕО)

0
107

Уникална находка, която е рядка и изключителна като стойност, беше открита от български археолози. Ние живеем върху древни и наситени с исторически събития земи

През лятото на 2011 г. археолози откриват гробница в Несебър, която е датирана IV в. пр.Хр.

Тогава в пресата откритието беше отразено доста вяло и беше бързо подминато на фона на рутинните и злободневни проблеми. Но за да поддържаме нашата национална гордост, длъжни сме постоянно да си припомняме подобни събития.

В гробницата археолозите се натъкнали  на изключително ценен и уникален артефакт. Това е  хидрия, която е на  24 века.

nesebar
Това е уникалната хидрия, открита в Несебър

Родните археолози тогава, а и днес продължават да са категорични, че откритата хидрия  сама по себе си е изключителен паметник на античните и художествени занаяти.Хидрията е вид античен съд, в който  съхранявали течности като  вино, вода, или пък смес от вино и от вода.

Намереният съд има три дръжки и е изработен с изящна украса.

В хидрията, която беше намерена в Несебър,   била използвана като урна, в която сложили останките от кремираното тяло на покойник.

Тази хидрия е първата, която е била открита в Несебър  при проведени разкопки.

Откритата хидрия красноречиво показва какви са били погребалните ритуали на древните жители от Месембрия, коментираха нашите археолози.

Доц. Анелия Божкова, която участвала в разкопките с другите археолози, поясни, че  хидрии от подобен тип били изключителна  рядкост в античния свят.

Само най-талантливите и изкусни майстори в древността можели да изработят подобна хидрия. Няколко хидрии днес са  притежание на най-големите музеи в света.

Чест е за съвременна България такава хидрия да е лежала под нашите земи 24 века.

Не пропускайте да изгледате и видеото.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.